Posle 12 godina restauracije ponovo je otvoren najotmeniji toalet na svetu

28.02.2023

13:32

0

Autor: 24sedam

Čak je i stolica za čišćenje cipela vraćena, iako više nema „dečaka“ koji bi očistio vašu obuću od prljavštine pariskih trotoara

Posle 12 godina restauracije ponovo je otvoren najotmeniji toalet na svetu
Najstariji toalet na svetu ponovo radi - Copyright Profimedia

Nakon što je 12 godina bio zatvoren zbog renoviranja, ponovo je otvoren najstariji pariski javni toalet "Madlen" (Lavatory de Madeleine). Smešten je pored Crkve Svete Madlene u 8. četvrti, a poseban je zbog jedinstvenog uređenja, zbog kojeg je običan odlazak u toalet ovde poput posete muzeju i kratki izlet u istoriju.

Opremljen je u stilu secesije i ranog art deco stila sa najfinijim materijalima - lakiranom drvetom od mahagonija, vitražima, ukrašenom keramikom, mozaicima, mesinganim slavinama i pločicama od poda do plafona.

Za restauraciju toaleta, zatvorenog zbog nekorišćenja i neodržavanja, bilo je potrebno više od decenije. Prošlog meseca konačno je završena restauracija stolarije, stakla i pločica, dok su toaleti, lavaboi i slavine zamenjeni sličnim modernim modelima. Stara stolica za čišćenje cipela, sačuvana na mestu, doprinosi utisku ulaska u veliku „tronsku salu“.

Ideja o javnom toaletu inspirisana je onima u Londonu koji su uvedeni 1880-ih. Bilo je važno da budu ne samo korisni, već i lepi i luksuzni.

Profimedia
 

U Parizu postoji samo šest takvih toaleta, od kojih se jedan nalazi na Jelisejskim poljima.

Za razliku od većine javnih toaleta u Parizu, ovaj nije besplatan već se korišćenje naplaćuje dva evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike