Grenland - najveće ostrvo na Zemlji, mesto na kome priroda učini da stres potpuno nestane! (FOTO)

12.03.2023

18:22

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko vam se ukaže mogućnost - nemojte da ga zaobiđete

Grenland - najveće ostrvo na Zemlji, mesto na kome priroda učini da stres potpuno nestane! (FOTO)
Kampovanje na Grenlandu - Copyright Profimedia

Život na najvećem ostrvu na zemlji - Grenlandu, nije ni najmanje lak. Pre svega, potrebno je imati živce za izolaciju u kombinaciji sa divljom okolinom.

Međutim, ono što priroda nudi zaista je fascinantno i spektakularno. Ovo ne znači da morate tamo da se preselite, ali ukoliko budete imali tu mogućnost - obavezno idite u posetu.

Pixabay
 

Ogromni fjordovi

Međutim, lokalci imaju lek koji otapa stres, a to je suživot sa prirodom. Stopiti se sa okolinom na Grenlandu najlakše je u kampu "Ice Cap", gde će vas dočekati ledene ploče debele tri kilometra.

"Ice Cap" nudi izvanrednu priliku za noćenje na grenlandskom ledenom pokrivaču. Takvo iskustvo obično je izvedivo samo istraživačima u sklopu neke ekspedicije. Kampovati na ledu možete i u kampu "Kiattua", dva sata vožnje brodom od glavnoga grada Nuka. Odlučite li se na takvu avanturu, griejaće vas vruća kupka u hidromasažnoj kadi sa pogledom na ogromne fjordove.

U međuvremenu možete i da lovite ribu u ledu, pa da je i pripremite u spoljnjoj kuhinji, kao i da vozite kajak, ili da planinarite. Boravak u takvoj prirodi izaziva divljenje, mir i resetuje od svakodnevnog stresa kod većine ljudi.

Pixabay
 

Zadovoljni životom

Naja Carina Stinhold, naučnica sa Univerziteta "Syddansk" u Kopenhagenu, posvetila se istraživanju "Grenlandskog paradoksa". U razgovoru sa stanovnicima tog negostoljubivog kraja saznala je da su zadovoljni svojim životom, a često i više nego zadovoljni.

- Na Grenlandu vlada duboko razumevanje toga što je priroda ispred svega ostalog - kaže naučnica i dodaje da su na temu prirode stanovnici odgovarali da bez nje ne bi mogli da žive, a ni da dobijaju hranu i energiju.

Profimedia
 

Nazubljene planine

Međutim, ne morate da živite tamo da biste osetili koliko je ledeni krajolik lekovit. I kratka poseta Grenlandu otkriva zemlju koja oduzima dah, kilometar za kilometrom. Dramatična okolina, nazubljene planine koje se protežu u daljini i nepregledni led izaziva divljenje i osećaj poštovanja prema prirodi od koje je nemoguće sakriti se.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike