Ovaj hram vekovima je odolevao surovim uslovima: Bio je zarobljen ispod snega, a savršeno je očuvan i danas ga posećuju mnogi (FOTO)

28.01.2023

10:49

0

Autor: M.M.

Kedarnat je, izgrađen još u osmom veku, i čudo graditeljstva stvoreno sa impresivnom veštinom i razumevanjem ekstremne geologije Himalaja

Ovaj hram vekovima je odolevao surovim uslovima: Bio je zarobljen ispod snega, a savršeno je očuvan i danas ga posećuju mnogi (FOTO)
Kedarnat - Copyright Profimedia

Hram Kedarnat jedan je od najvažnijih hinduističkih hramova u Indiji. Smestio se na njenom severu, u himalajskom lancu Garhval, na izvoru reke Mandakini, na visini od 3.584 metara. I to je već dovoljno za preporuku za slikovito putovanje. Ali Kedarnat ima i neverovatnu priču.

 Kedarnat je, izgrađen još u osmom veku, i čudo graditeljstva stvoreno sa impresivnom veštinom i razumevanjem ekstremne geologije Himalaja, zahvaljujući kojima je preživeo mnoge vekove i prirodne katastrofe.

Profimedia
 

 

Vekovima pod ledom

Do početka dvadesetog veka hram je bio pod snegom i ledom, i to gotovo četiristo godina.

Zapravo, za vreme malog ledenog doba koje je trajalo od oko 1300. do oko 1900. godine, čitavo područje Kedarnata bilo je deo lednika Čorabari. Istraživanje Instituta za himalajsku geologiju pokazalo je da je Kedarnat to preživeo bez ikakve štete. Građen od kamenih blokova povezanih gvozdenim stegama, očito je savršeno projektovan i za teren u kojem je građen i za prirodne katastrofe koje ga pogađaju, što je pokazao i 2013. u strašnoj poplavi u kojoj je poginulo četiri hiljade ljudi i koja je uništila skoro dvanaest hiljada kuća u tom kraju - a njemu nije bilo baš ništa.

Profimedia
 

Hindusi veruju da je Kedarnath prebivalište Šive i da su ga sagradili Pandave, jedan od naroda iz Mahabharate, i to mnogo pre osmog veka kada je, po njihovom mišljenju, hram tek obnovljen.

Pandave su nakon bitke na Kurukšetri tražili Šivu da se iskupe za grehe, ali Šiva im je pobegao prerušivši se u bika i takav lutao. Jednom su ga Pandave primetili, ali Šiva je zaronio u zemlju i Bhim, jedan od petorice braće Pandava, uspeo ga je uhvatiti samo za grbu. Zato se u Kedarnatu poštuje grba nebeskog bika, a kameni kip bika čuva ulaz u hram. Delovi Šive pojavili su se na još četiri mesta koja su postala svetilišta, a zajedno s Kedarnatom, poznata su kao Panch Kedar.

Profimedia
 

Peške, ponijem... ili helikopterom

Do Kedarnata se može pešačiti ili doći na poniju iz obližnjeg mesta Gaurikund, do kojeg voze redovne autobuske linije iz Haridvara, Rišikesša, Dehraduna i drugih većih gradova indijske savezne države Utarakand. Najbliži aerodrom je Džoli Grant u Dehradunu, najbliže železničke stanice u Rišikešu i Kot, do oktobra, a preporučljivo je izbegavati sezonu monsuna zbog poplava i pojave klizišta. U okolnim mestima mnogo je hotela, kampova, koliba i soba za najam.

Tokom zime, kada se zbog snega ne može doći do hramova, sveti predmeti nose se u hramove na nižim nadmorskim visinama, jer je tokom cele godine otvoren jedino hram Kalpešvar.

Za Kedarnat je potrebna propusnica i može se izvaditi onlajn ili na železničkim i autobuskim stanicama sa kojih voze linije za Gaurikund.

U blizini hrama mnoga su mitska i sveta mesta, ali i prirodne lepote koje ne biste smeli propustiti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike