Pustinjski biser! Drevni grad savršeno osmišljen za ekstremne temperature

03.11.2022

17:08

0

Autor: 24sedam

1986. godine stari deo grada stavljen je pod zaštitu UNESCO-a kao svetska baština

Pustinjski biser! Drevni grad savršeno osmišljen za ekstremne temperature
Pustinjski biser - Copyright Profimedia

„Pustinjski biser“, kako se naziva grad Gadames na zapadu Libije, nalazi se oko 550 km jugozapadno od Tripolija, na samoj tromeđi granica s Alžirom i Tunisom. Ovde živi oko 7.000 stanovnika, uglavnom Berbera.

Savršeno dizajniran da se bori sa pustinjskim vetrovima i oštrom klimom severne Sahare, ovaj grad oaza – mesto svetske baštine Uneska poznato kao „biser pustinje“, jedan je od najvećih arhitektonskih eksponata Sahare i spektakularan primer ekološkog planiranja

Sve je u ovom gradu dizajnirano tako da olakša život u pustinji, od upravljanja vodom do dugih, mračnih uličica osmišljenih tako da stanovnicima ne bude vruće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona Dunlop (@ffdunlop)

S temperaturama koje se leti penju na 55 stepeni, a zimi padaju ispod nule, uslovi za život nisu idealni, ali stanovnici su se dosetili kako da učine život što prijatnijim.

Profimedia
 

Lavirinti natkrivenih prolaza od posebno osmišljenih zidova, kao i drvoredi palmi spuštaju temperaturu na prihvatljivih 20 stepeni. Zakrivljeni prolazi pomažu i protiv naleta pustinjskog peska kad duvaju snažni vetrovi.

Zidovi u Gadamesu izgrađeni su od mešavine gline, peska i slame. Tokom dana zidovi štite od sunčevih zraka, a noću otpuštaju toplotu nazag. Do jutra su već dovoljno hladni da ponovo obrane stanovnike od vrućine. Veštim korišćenjem raspoloživih građevinskih materijala stanovnici su se dosetili kako da im bude što udobnije uz što manje sredstava, a u pustinji to znači prijatnu temperaturu bez klima-uređaja ili grejanja kada padnu temperature, piše bbc.com.

Danas u starom delu Gadamesa nema stanovnika, ali tokom leta ovo mesto privlači žitelje iz betonskih stambenih blokova novog dela grada, kao i druge posetioce koji dolaze da vide džamije i uživaju u prijatnoj temperaturi.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike