Prespavajte ispod bezbroj zvezda u Beloj pustinji i doživite nezaboravnu egipatsku avanturu

06.07.2022

12:00

0

Autor: A.G.

Jedno od najposećenijih turističkih mesta u zemlji

Prespavajte ispod bezbroj zvezda u Beloj pustinji i doživite nezaboravnu egipatsku avanturu
profimedia-0142949664 - Copyright Profimedia

Dok većina turista posećuje Egipat zbog njegovih istorijskih blaga kao što su piramide u Gizi, Velika sfinga i Dolina kraljeva, prirodna čuda zemlje poput Bele pustinje podjednako su zadivljujuća.

Prostire se na 300 kvadratnih kilometara pored oaze Farafra u zapadnom Egiptu.

Bela pustinja je opravdano najpoznatija pustinja u Egiptu - i to sa dobrim razlogom. Količina nestvarno isklesanih stenovitih formacija u obliku džinovskih pečuraka ili kamenja nema premca ni u jednoj pustinji na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Education (@geology.info)

Izlet u Belu pustinju je savršen beg iz gužve Kaira i prilika da spavate pod vedrim nebom sa bezbroj zvezda iznad vas.

U dalekoj prošlosti Bela pustinja u Sahari bila je prekrivena morem. Nakon povlačenja mora postala je zeleno plodno područje prepuno životinja i jezera bogatih ribom. Danas na neki njenim delovima možete tražiti crne kamene cvetove koji su nastali nakon podvodne vulkanske erupcije prije 50 miliona godina.

Današnji izgled pustinje je nastao zbog jakih vetrova i oluja koje su hiljadama godina odnosile zemlju te su na površinu izbile neobične formacije od stena.  

Mnogi ljudi su rekli da liče na kamile, pa čak i na ljudska lica, ali šta god da ugledate jedna stvar koja će vam ostati za ceo život je koliko je ovo područje izvanredno, jedinstveno i mirno.

I dok turisti zvanično ne smeju da kampuju noću u Beloj pustinji, realnost je takva da mnogi posetioci to rade. Iako zakoni ne dozvoljavaju, malo je verovatno da će vam u uživanju pod sjajem zvezda smetati lokalna turistička policija.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike