Najmanja pustinja na svetu idealna je za sankanje ili surfovanje na dinama, a celu je možete preći za manje od 15 minuta

24.08.2022

13:06

0

Autor: 24sedam

Dokaz da pustinje ne moraju da budu vruće

Najmanja pustinja na svetu idealna je za sankanje ili surfovanje na dinama, a celu je možete preći za manje od 15 minuta
profimedia-0098700620 - Copyright Profimedia

Tehnički, Karkros pustinja zapravo nije pustinja, već niz peščanih dina. Klima ovog područja je previše vlažna da bi bila prava pustinja. Ipak, „pustinjske“ ili peščane dine nastale su tokom poslednjeg glacijalnog perioda kada su se formirala velika praistorijska glacijalna jezera, a zatim nataložio mulj. Na kraju su jezera presušila, a ostale su dine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dan (@djbeaudoin)

Široka tek 600 metara pustinja Karkros zaista jeste jedinstvena. Zauzimajući površinu od tek 2,59 kvadratnih kilometara začuđuje kako turiste tako i lokalno stanovništvo, prenosi Zadovoljna.hr.

Gradić Karkros vremenom postaje sve popularnija turistička destinacija koju posećuju turisti iz celog sveta kako bi se uverili u nestvarne, minijaturne dine, dolaze da surfuju na pesku ili da se sankaju, ali i da se provozaju kvadovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Relkoff (@alexrelkoff)

Čim padne dovoljno snega, pustinja se pretvara u igralište za zimske radosti. Pustinja budi znatiželju i kod kanadskih geologa koji se i dalje trude da razotkriju sve tajne nastanka ovog geološkog fenomena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike