Upoznajte poslednje nomade severa i njihov život u zemlji Deda Mraza, irvasa i polarne svetlosti

18.01.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Danas ih većina živi izvan granica Laponije, u gradovima kao što su Oslo ili Helsinki

Upoznajte poslednje nomade severa i njihov život u zemlji Deda Mraza, irvasa i polarne svetlosti
profimedia-0040262526(1) - Copyright Profimedia

Na severu Evrope, u zemlji bajki, polarne svetlosti i predivne divljine prošarane šumama i zaleđenim jezerima uz Deda Mraza i mnogobrojne irvase, živi i jedan narod duge i zanimljive istorije.

Sami, nama poznatiji kao Laponci, autohtoni su stanovnici Laponije, regije koja se prostire od Norveške, Švedske preko Finske do poluotoka Kola u Rusiji. Na tom ogromnom, snežnom prostranstvu danas živi tek oko 80.000 Samija. Od toga nešto više od 7.000 živi u finskom delu Laponije.

U Inariju, na severu zemlje, imaju čak i svoj parlament koji je zadužen za brigu o očuvanju njihove jedinstvene i zanimljive kulture i baštine stare više od nekoliko hiljada godina.

Profimedia
 

U prošlosti je ovaj nomadski narod živeo od uzgoja irvasa koji su i danas ikona Laponije i uveliko premašuju broj ljudi koji živi na ovom hladnom severu Evrope. Osim prevoza, krzna i mesa, irvase su koristili za izradu raznih predmeta i umetnina. Uz uzgoj životinja, Sami su oduvek bili i odlični lovci i ribolovci. Takođe su sakupljali razne šumske plodove, gljive i bobice.

Zbog velikih površina koje su naseljavali, veze s drugim ljudima bile su retke što je doveo do raštrkanosti Sami naroda i ne postojanja samo jedne Sami kulture i jezika, već više njih.

Danas većina Samija živi izvan granica Laponije, u gradovima kao što su Oslo ili Helsinki. Oni koji su ostali verni svojoj tradiciji i žive u divljim bespućima ovog snežnog prostranstva uglavnom su orijentisani na turizam i ostale uslužne delatnosti. Tokom cele godine organizuju razne aktivnosti za turiste od trka irvasa do skijaškog kupa i ice fishinga.

Profimedia
 

U Sami mitologiji sve ima dušu. Svako biće, živo ili ne živo, ima svoju priču. Drveće, lisice, zečevi ili jeleni, polarna svetlost na nebu i sobovi, sve ima svoju energiju i mudrost.

Šamanizam i verovanja u nadrealno oduvek su bili bitan deo Sami života. Šamani su bili glasnici Bogova te su održavali mnoge rituale prilikom kojih bi padali u trans i razgovarali sa duhovima.

Postoje mnoge Sami priče i verovanja u vezi polarne svjetlosti, Aurore Borealis. Mnogi Sami i danas dele mišljenje svojih predaka da svetlost proizlazi iz duša mrtvih. Aurora je energija duše pokojnika i prema njoj se odnose s velikim poštovanjem.

Profimedia
 

Zanimljiva su verovanja i ostalih naroda. Tako Finci poistovjećuju Auroru s polarnom lisicom koja svojim repom ostavlja predivne zelene tragove na nebu. Kinezi u svetlima vide vatru zmajeva, na Grenlandu su to duše mrtvorođenih beba dok se na Islandu verovalo da svetlost olakšava porođaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike