TikTok ludnica: Kako novi trend u nezi kože može ugroziti vaše zdravlje

06.08.2023

13:19

0

Autor: K. B.

Lekari izražavaju zabrinutost zbog novog trenda u nezi kože koji podrazumeva korišćenje cijanida

TikTok ludnica: Kako novi trend u nezi kože može ugroziti vaše zdravlje
Lice - Copyright Profimedia

Na TikToku su se pojavili video zapisi koji promovišu upotrebu cijanida kao sredstva za borbu protiv akni, što je izazvalo ozbiljna upozorenja stručnjaka. Postoji opravdana bojazan da bi ovaj trend mogao biti smrtonosan.

Jedan video na TikToku prikazuje mladu ženu koja tvrdi da je potajno hranila svog dečka semenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju kako bi se rešio akni. Drugi video prikazuje drugu ženu koja navodi da je njen besprekorni ten možda rezultat toga što je kao dete jela koštice kajsija. Amigdalin, prirodno prisutan u ovim košticama, pretvara se u cijanid nakon konzumiranja.

Profimedia
 

Stručnjaci upozoravaju da cijanid, u koncentrisanim količinama, može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući napade na srce, respiratorni i centralni nervni sistem, te može čak dovesti do smrti za samo nekoliko minuta.

Dr. Neel Patel, iz LloidsPharmaci Online Doctor, ističe da hrana koja sadrži cijanid obično ima niske doze te da nije neophodno brinuti o tome. Međutim, upozorava da treba biti oprezan s košticama kajsije, jer Evropska agencija za sigurnost hrane navodi da predstavljaju rizik od trovanja cijanidom. Preporučeni siguran nivo je konzumacija ne više od tri semenke odjednom.

Lekari naglašavaju da ovaj trend može biti vrlo opasan, a simptomi trovanja cijanidom mogu biti ozbiljni, uključujući komu, fluktuacije krvnog pritiska, gubitak svesti i oštećenje pluća, pa čak i smrt. Stoga se apeluje na ljude da ne isprobavaju ovaj neobičan tretman za kožu koji je postao popularan putem TikToka.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike