Bez udaraca, ali sa modricama: Osam mogućih scenarija koji objašnjavaju zašto imate masnice po telu

28.05.2023

17:24

0

Autor: K. B.

Modrice su često posledica oštećenja malih krvnih sudova ispod kože

Bez udaraca, ali sa modricama: Osam mogućih scenarija koji objašnjavaju zašto imate masnice po telu
Copyright Freepik

Kada su ove arterije oštećene, kroz otvorenu kožu može iscuriti manja količina krvi, ostavljajući karakterističnu fleku crne, plavičaste ili ljubičaste boje. Ova pojava je dobro objašnjena od strane porodičnog lekara iz klinike u Klivlendu, dr. Kori Fišera.

Međutim, šta se dešava kada modrice dobijamo prelako? Kada primetimo da nam se na nogama, rukama ili čak po celom telu pojavljuju brojne modrice koje nastaju od svakog, čak i najmanjeg udarca? Ovaj fenomen može biti zbunjujući, a evo nekoliko mogućih uzroka koji mogu objasniti zašto se modrice javljaju naizgled bez razloga.

1. Dodaci ishrani

Dodaci ishrani mogu imati uticaj na nastanak neobjašnjivih modrica. Neke supstance kao što su beli luk, đumbir, gingko, ginseng, omega-3 masne kiseline (riblje ulje) i vitamin E, mogu uticati na trombocite - krvne pločice koje igraju ulogu u zgrušavanju krvi i hemostazi. Zbog toga je važno konsultovati se sa lekarom pre nego što započnete uzimanje bilo kojeg dodatka ishrani iz bilo kojeg razloga.

Dr. Fišer upozorava da dodaci ishrani mogu imati interakciju sa drugim propisanim lekovima i da nisu regulisani od strane FDA (Agencija za bezbednost lekova). Zato, postoji mogućnost da ne uzimate ono što mislite da uzimate.

Freepik
 

2. Pol i estrogen

Žene su podložnije modricama u odnosu na muškarce iz nekoliko razloga. Prvo, ženska koža je često tanja od muške kože, što znači da su krvni sudovi bliže površini i podložniji povredama. Takođe, žene imaju manje kolagena koji obično "drži" krvne sudove dublje ispod kože i štiti ih od traume.

Estrogen, ženski hormon, takođe može imati ulogu u nastanku modrica. On može sprečiti ili usporiti izgradnju krvnih sudova, što može dovesti do slabije otpornosti na povrede.

3. Starenje

Starije osobe, posebno one starije od 60 godina, često su sklonije nastanku modrica, kako objašnjava dr. Geri Goldenberg, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn i lekar u bolnici Mount Sinai.

– Jednom kad pređete 60-u, potrebne su mnogo manje povrede da bi se stvorila modrica – kaže, i objašnjava da je razlog sve tanja koža i to što s godinama arterije postaju sve krhkiji.

– S proređivanjem kože gubimo masnoću i kolagen koji su prethodno štitili krvne sudove, a i same arterije gube elastičnost, što ih čini sklonijima lomovima – objasnio je.

4. Lekovi za razređivanje krvi

Ako pijete lek za razrjeđivanje krvi ili za lečenje srčane aritmije i krvnih ugrušaka, to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive modrice, kaže dr. Fišer. Dodaje kako je moguće i da uzimamo neki lek koji deluje na razređivanje krvi, a da to ni ne znamo – kao što su Ibuprofen ili Aspirin.

– Ti lekovi smanjuju sposobnost krvi da se pravilno zgruša, tako da krvarenje uzrokovano oštećenjem kapilara (krvnih sudova) može trajati duže nego bi inače, dopuštajući krvi da curi i formira modricu – objašnjava dr. Fišer.

5. Krvni poremećaji

Hemofilija i Von Willebrandova bolest su krvni poremećaji koji mogu lako uzrokovati modrice, kaže dr. Fišer. Hemofilija je retko stanje koje utiče na sposobnost zgrušavanja krvi, dovodeći osobu u opasnost od ozbiljnog iskrvarenja iz najmanje povrede.

Von Willebrandova bolest je blaži i nešto češći poremećaj zgrušavanja, koji se često javlja kao krvarenje tokom zubarskog rada, dugotrajno krvarenje iz nosa, krv u mokraći ili stolici, i obilne i dugotrajne menstruacije kod žena.

6. Antidepresivi

Selektivni inhibitor preuzimanja serotonina (SSRI) su uobičajena klasa antidepresiva koji deluju i izvan mozga.

- Neki od najistraženijih SSRI – ja, kao što su fluoksetin, sertralin, citalopram i bupropion, mogu biti u interakciji s trombocitima, koji su važan deo procesa zgrušavanja - kaže dr. Fišer.

Freepik
 

7. Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su lekovi koji se koriste za suzbijanje i lečenje raznih stanja – a mogu učiniti da smo skloniji modricama jer mogu uzrokovati istanjenje kože. Često se koriste za ublažavanje otoka, crvenila, svraba i drugih simptoma alergijskog tipa.

Najčešće se topikalni kortikosteroidi propisuju za kožna stanja poput ekcema i psorijaze, dok se oralni kortikosteroidi mogu preporučiti za smetnje poput astme, alergija i drugih upalnih stanja.

8. Nedostatak vitamina

Nedostaci C i K vitaminima mogu uzrokovati neobjašnjive modrice – ali ovo se odnosi samo na one koji žive u nekoj od nerazvijenih zemalja, bez stalnog pristupa zdravoj hrani, piše Prevention.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike