Zašto je "old money" stil za kojim su poludeli mladi okupirao mreže: Koja su pravila odevanja i zašto treba da bude i vaš izbor

29.05.2023

10:47

0

Autor: K. O.

Dok novi bogataši nameću razmetljivost i logomaniju, "old money" nas vraća klasici i bezvremenskim komadima

Zašto je "old money" stil za kojim su poludeli mladi okupirao mreže: Koja su pravila odevanja i zašto treba da bude i vaš izbor
Sofija Riči - Copyright Profimedia

Ako ste poslednjih nedelja skrolovali po društvenim mrežama sigurno ste primetili da se svuda provlači "old money" stil. Ovaj hešteg uveliko je pregurao 5,6 milijardi pregleda, a kako su mreže ozbiljan generator trendova poput požara se raširio po celoj planeti.

Ova estetika još od prošle godine preuzima primat na mrežama, a za nedavni porast pretraživanja estetike "starog novca" zaslužna je i lepa ćerka Lionela Richieja, Sofia Richie, koja je upriličila venčanje o kom se pisalo na svim tačkama planete. Njen izgled i prirodnost ubrzo su je smestili na počasno mesto ambasadorke ove estetike.

Šta je zapravo "old money" stil?

Najkraće objašnjeno tako se oblače pripadnici kuća koje su već generacijama bogate. Dakle, nose ga najbogatiji slojevi društva, ali ako ispoštujete osnovna pravila dostupan je i vama.

U "old money" stilu nema drečavih boja, istaknutih printova, niti trendovskih krojeva. Neutralne boje, te jednostavnost su osnovne karakteristike koje definišu odevne predmete u ovom stilu.

Najbolji primer za to je Blair Waldorf u izvornoj verziji "Tračara", takođe brojne modne ikone čiji sjaj i dalje ne bledi bile su pobornici ovakvog stila - princeza Dajana, Džeki Kenedi. Setite se samo kako se odevala Šarlot Jork u seriji "Seks i grad".

Profimedia
 

Snažna inspiracija za ovu estetiku mogla se pronaći kod Ralpha Laurena, iz njegovih reklamnih kampanja 1990-ih, a koje su definisale liniju brenda do danas.

Takođe, Univerzitet Cambridge bio je među prvim institucijama koje su definisale trend starog novca kao način odevanja ljudi čije su porodice već dugo bogate. Tako se oblače bogataška deca u Americi i Velikoj Britaniji u svoje slobodno vreme kada igraju golf, jašu ili plove brodom.

 

 

I dok novi bogataši nameću razmetljivost i logomaniju, "old money" je postao američki san mlađih generacija koji su ga pretvorili u viralni trend na mrežama.

Njihovo polazište je - što je moda skuplja, ona je jednostavnija i manje nametljiva, a klasika i bezvremenski komadi uvek su prvi izbor.

Kako da "old money" stil uvrstite i u svoj garderober?

Postoje odevni komadi koji prosto mirišu na "old money". A to su polo majice, džemperi od kašmira, mokasinke, plisirane suknje, lanene košulje i biserni nakit.

 

 

Oni se najčešće ponavljaju u ovom stilu, pa sigurno nećete pogrešiti ako nešto od toga dodate u svoj garderober.

Pet pravila stila "old money"

Kvalitet

Zauzima prvo mesto. Jedno od glavnih nepisanih pravila stila "old money" je ulaganje u odeću od kvalitenih materijala i vrhunske izrade. Nose se komadi koji traju mnogo više od jedne sezone.

Jednostavnost

Krojevi i linije su jednostavni. Ravni i simetrični krojevi, midi dužine i okrugli izrezi ono je što tražite.

 

 

Klasičnost

Postoji samo jedan dozvoljen print, a to su mornarske pruge. Ono najklasičnije što je dizajnerka Coco Chanel uvrstila u modnu industriju.

Neutralnost

Sve što ponesete od odevnih predmeta, pa do aksesoara i torbi mora biti u neutralnijim tonovima poput bež, smeđe ili bele boje. 

 

 

Bezvremenost

U pitanju su večni komadi iako pripadaju posebnoj estetici. Oni će se i posle dužeg vremena odlično kombinovati sa svim stvarima iz ormara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike