Srećne šapice: Obradujte i potpuno razmazite svoju cicamacu zdravim ručkom

13.02.2024

17:03

0

Autor: V. I.

Nutritivno balansiran obrok je veoma važan za dobrobit vaše kućne ljubimice

Srećne šapice: Obradujte i potpuno razmazite svoju cicamacu zdravim ručkom
Mačka - Copyright Profimedia

Kada je u pitanju ishrana mačaka, ona treba da se zasniva isključivo na mesnim prerađevinama, s obzirom na to da su za zdravu ishranu prilagođenu njima potrebni neki esencijalni nutrijenti koji se u biljnoj hrani nalaze u zanemarljivim količinama.

Šta mora da ima zdrav obrok

Kao i ljudi, mačke zahtevaju uravnoteženu i zdravu ishranu koja će obezbediti ravnotežu između unosa kalorija i njihove potrošnje. Količina hrane i kalorijske potrebe zavisiće od aktivnosti vaše kućne ljubimice, opšteg stanja i drugih faktora. Ako ste u nedoumici oko količine hrane koju treba da date mački, konsultujte se sa svojim veterinarom.

Već smo spomenuli kako se zdrava ishrana mačaka zasniva na mesnim proizvodima, uglavnom zato što mačke moraju da dobiju aminokiseline arginin i taurin, esencijalne masne kiseline i vitamin A, kojih ima u dovoljnim količinama samo u mesnim proizvodima. Hrana mora da sadrži proteine, masti, vitamine i minerale u pravim količinama i proporcijama. Mačke prirodno biraju hranu bogatu proteinima i malo ugljenih hidrata.

Freepik
 

Gotova hrana za mačke

Gotova hrana za mačke renomiranih proizvođača garantuje ishranu, kvalitet i bezbednost. Glavna razlika između proizvoda dostupnih na tržištu je sadržaj vode. Postoje dve osnovne grupe gotove hrane:

mokra hrana - dostupna u limenkama, posudama i kesama i dovoljna je za jedan obrok

suva hrana - ima veću koncentraciju hranljivih materija i pogodnija je za upotrebu.

Sirova hrana za mačke

Ako ste jedan od onih koji se zalažu za hranjenje mačke posebno pripremljenom sirovom hranom, za takvu ishranu preporučuje se "prey model“, u kojem se poseban akcenat stavlja na raznovrsnost u ishrani. Ovaj model pokušava da što više prilagodi hranu koju mačka dobija onoj koju bi prirodno konzumirala u prirodi.

Ishrana prema ovom modelu se sastoji od:

  • 80 odsto mesa
  • 10 odsto jestive kosti
  • 5-10 odsto organa (od čega se polovina odnosi na jetru)

Bitno je da napomenemo da srce ne spada u organe, već u procenat mesa, a izuzetno je važno zbog velike količine taurina koje sadrži.

Navedene proporcije treba da služe kao osnovne smernice u ishrani, što znači da ne morate striktno poštovati pri svakom obroku, već im se u određenom vremenskom periodu prilagođava celokupna ishrana. Kada je reč o izboru mesa, preporučuje se raznolikost - u zavisnosti od toga šta vaša mačka voli.

Profimedia
 

Posebni prohtevi

Mačke su poznate kao veoma izbirljive životinje, one će odbijati hranu koju ne vole čak i ako umiru od gladi. Takođe, one poklanjaju veliku pažnju čistoći, pa hranu i vodu treba servirati samo u čistim činijama.

Ako mačka i dalje odbija hranu, zagrejte je na prirodnu temperaturu plena (oko 35 stepeni). Kada po preporuci veterinara mački morate dati hranu koja joj se ne dopada, činite to postepeno dodajući takvu hranu uobičajenoj, povećavajući količinu tokom vremena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike