Da li je vaš pas mrzovoljan? To bi moglo da znači da je pametan, a evo šta kažu naučnici

23.04.2024

09:11

0

Autor: K. B.

Mrzovoljni psi često su uporni i motivisani

Da li je vaš pas mrzovoljan? To bi moglo da znači da je pametan, a evo šta kažu naučnici
Copyright Profimedia

Psi koji lako postaju razdražljivi skloni su režanju tokom kupanja, sređivanja ili kada im se nešto ne dopada, ali su isto tako i odlučniji u ostvarivanju svojih ciljeva. Ako je vaš pas mrzovoljan, možete očekivati manje mahanje repom i manji entuzijazam za igru u odnosu na druge, ljubaznije pse.

Profimedia
 

Iako su ovakvi psi možda stigmatizovani, istraživanje objavljeno 2021. godine u časopisu "Animals" ukazuje da su oni zapravo inteligentniji u pogledu učenja od ostalih kućnih ljubimaca. U studiji je od vlasnika traženo da popune upitnik o ponašanju svojih pasa, otkrivši tako faktor koji su nazvali "razdražljivost".

Ovi psi preferiraju da stvari idu na njihov način i loše podnose bilo kakve smetnje ili nelagodnosti. Raniji eksperimenti pokazali su da dominantniji psi teže uče od nepoznatih pasa i manje su uspešni u praćenju njihovih aktivnosti, za razliku od manje dominantnih pasa koji su se pokazali uspešnijima.

Kako navodi Threehugger, razlika u ponašanju može proizaći iz različitih prethodnih društvenih iskustava, pri čemu su podređeni psi naučili da je korisno obraćati pažnju na ponašanja drugih, dok su dominantni psi uglavnom usredsređeni na svoje vlasnike.

Profimedia
 

Važno je shvatiti da mrzovoljni psi nisu nužno "loši psi". Iako imaju nisku toleranciju i teže se nose sa određenim situacijama, veoma su pažljivi i uporni kada su motivisani.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike