Moraju nešto da žvaknu ili unište: Upoznajte pet najdestruktivnijih rasa pasa

17.03.2024

09:21

0

Autor: K. O.

Dosada i premalo stimulacije najveći su neprijatelji vašeg ljubimca

Moraju nešto da žvaknu ili unište: Upoznajte pet najdestruktivnijih rasa pasa
Copyright Profimedia

Jasno je da se briga o kućnim ljubimcima ne svodi samo na maženje i hranjenje. Često to može biti ozbiljan izazov, pogotovo za vlasnike kojima se zalomi destruktivan pas ili mačka.

Razloga za takvo ponašanje ima mnogo. Na primer, većina pasa sklonih je žvakanju odeće i nameštaja u prvim mesecima života, dok im ne izrastu zubi.

Neki psi su veoma aktivni i puni energije, te se iz dosade mogu okrenuti destruktivnom ponašanju ako ne dobiju dovoljno fizičke i mentalne stimulacije. Takođe, destruktivnost može biti rezultat separacijske anksioznosti.

Neke rase pasa su sklonije destruktivnom ponašanju od drugih.

U nastavku otkrijte koje su to pasmine.

Čivava

Iako su sitni, čivave mogu napraviti puno štete kada im je dosadno. Njihovi mali, ali oštri zubi mogu oštetiti tepih, odeću, pa čak i nameštaj. Bitno je da dobiju puno mentalne stimulacije kako bi bile srećne.

Profimedia
 

Labrador

Spadaju među najpopularnije rase pasa na svetu, ali njihova visoka inteligencija i višak energije ponekad rezultiraju žvakanjem raznih predmeta po kući. Kako bi smanjili destruktivno ponašanje, važno je da labradori imaju pristup sopstvenim igračkama za žvakanje, kao i raznim zagonetkama koje ih mogu okupirati dok nema vlasnika.

Pixabay
 

Bigl

Osim što žvaću sve što im se nađe na putu, bigli zavijaju i kopaju rupe kada se osećaju usamljeno. Da bi bili srećni, potrebna im je redovna fizička aktivnost i društvo.

Freepik
 

Rotvajler

Iako su većinu vremena mirni i druželjubivi, rotvajleri ponekad žvaću predmete u svojoj okolini. Anksioznost, stres i dosada mogu pogoršati ovaj problem. Važno je da im vlasnici pruže dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana.

Unsplash
 

Border koli

Kao jedna od najinteligentnijih rasa pasa, border koli preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji im mogu posvetiti puno vremena. Border koliji vole biti zaposleni, a ako tokom dana ne rade ništa, najdraža aktivnost im može postati uništavanje doma u kojem žive, piše YahooNews.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike