Osmotrite dobro u kojem položaju spava vaš pas: Poza tokom dremke pomaže da ga bolje razumete

08.03.2024

09:23

0

Autor: V. I.

Od ležanja na leđima do skupljanja u loptu, svaki položaj može otkriti različite aspekte ličnosti naših ljubimaca

Osmotrite dobro u kojem položaju spava vaš pas: Poza tokom dremke pomaže da ga bolje razumete
Copyright Freepik

Koliko god bili bliski s ljubimcima, ponekad je izazovno razumeti šta oni misle ili osećaju. Dok ljudi imaju različite načine izražavanja svojih emocija i osobnosti, isto važi i za pse, koji koriste različite signale kako bi komunicirali s nama. Jedan od tih signala je način na koji spavaju. Iako to možda deluje nevažno na prvi pogled, položaji u kojima naši psi spavaju mogu otkriti mnogo toga o njihovoj ličnosti, emocionalnom stanju i trenutnim potrebama.

Kroz godine posmatranja i iskustva, veterinarski stručnjaci poput američkog veterinara dr Majka Meklenahana primetili su određene obrasce u načinima na koje psi spavaju i izneli zanimljive teorije o tome šta ti položaji možda znače. Od ležanja na leđima do skupljanja u loptu, svaki položaj može otkriti različite aspekte ličnosti naših ljubimaca.

Navodimo vam šest najčešćih položaja spavanja pasa i pokušavamo da dešifrujemo njihovo značenje kako bismo bolje razumeli naše pse i osigurali im odgovarajuću negu i pažnju.

Freepik
 

Na leđima

Pas koji leži na leđima može biti izrazito opušten i pun poverenja. Ovaj položaj otkriva osećaj sigurnosti i udobnosti u odnosu na okolini. Pas koji spava na leđima verovatno se oseća potpuno bezbrižno i uživa u svojoj sredini.

Na boku

Ovaj položaj može ukazivati na opuštenu, ali budnu lličnost. Pas koji spava na boku spreman je za akciju, ali isto tako uživa u trenucima opuštanja. Može biti privržen vlasniku, ali i nezavisan.

Na stomaku

Pas koji spava na trbuhu može biti pripremljen za bilo kakve izazove koji ga mogu zadesiti. Ovaj položaj može otkriti pasivnu, ali i spremnu životinju. Takav pas može biti brz u reakcijama i često je spreman za igru ili aktivnosti.

Freepik
 

Leđa uz leđa s drugim psom

Pas koji spava leđa uz leđa s drugim psom pokazuje osjećaj zajedništva i povezanosti. Ovaj položaj otkriva osjećaj sigurnosti i poverenja u druge pse ili članove porodice.

Sklupčan u loptu

Pas koji se skupi u loptu može biti osećajan i ranjiv. Ovaj položaj može ukazivati na potrebu za zaštitom i sigurnošću. Pas koji spava skupljen može biti osetljiviji na spoljne nadražaje i te da preferira poznato i sigurno okruženje.

Izvaljen

Pas koji spava izvaljen može biti samouveren i nezavisan. Ovaj položaj otkriva osjćaj samopouzdanja i sigurnosti u svom okruženju. Pas koji spava izvaljen često se oseća kao vlasnik svog prostora i može biti sklon istraživanju i avanturama.

Iako ovi položaji spavanja ne moraju uvijek imati isto značenje za sve pse, mogu pružiti uvid u emocionalno stanje i osobnost vašeg ljubimca. Promatranje položaja u kojem pas spava može biti korisno u razumijevanju njegovih potreba i pružanju odgovarajuće brige i pažnje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike