Rase pasa koje izgledaju prekul: Njihove gazde su stvarno posebni ljudi

29.02.2024

09:09

0

Autor: V. I.

Gde god se pojave, neminovno privlače pažnju

Rase pasa koje izgledaju prekul: Njihove gazde su stvarno posebni ljudi
Copyright Profimedia

Kada su u pitanju psi, postoji bezbroj rasa koje možete izabrati, od kojih svaka ima svoj jedinstveni izgled i karakteristike. Međutim, postoje neke rase pasa koje se jednostavno izdvajaju od ostalih svojim neverovatno kul i privlačnim izgledom. Od njihovog upečatljivog krzna do izrazitih crta lica i neobičnih ličnosti, ove rase će sigurno privući pažnju gde god da krenu. 

1. Katahula leopard pas

Reč je o jedinstvenoj i upečatljivoj rasi. Sa svojim očaravajućim uzorkom dlake i zadivljujućim probojnim dvobojnim očima, ova rasa je brzo stekla popularnost među entuzijastima pasa i vlasnicima kućnih ljubimaca. Štenci su odlični lovci, posebno zbog svoje veštine u penjanju na drveće kako bi uhvatili plen. Oni takođe imaju nezavisnu prirodu, što može biti pozitivna osobina za iskusne vlasnike koji vole koriste obuku. Takođe oni su dobar izbor za domaćinstva koja sa samo jednim ljubimcem. Oni takođe imaju izrazito zaštitnički odnos prema svojim porodicama i veoma su nepoverljivi prema strancia.

 

 

2. Puli 

Puli  je jedinstvena i fascinantna rasa koja je osvojila srca mnogih. Svojom prepoznatljivom dlakom i živahnom ličnošću, puli se izdvaja među ostalim rasama. Puli će sigurno skrenuti pažnju, zbog avoje prepoznatljive dlake koja podseća na dredove. Ovaj neobičan izgled ih nesumnjivo čini početnicima za razgovor, dodajući njihovom jedinstvenom šarmu.

Uprkos  sličnosti s komondorima, puli su posebna rasa sa bogatom istorijom. Poreklom iz Mađarske, koji datira još iz srednjeg veka, veruje se da je puli jedan od predaka pudle. Zanimljivo je da se rasa suočila sa bliskim izumiranjem tokom 17. veka, ali su je na sreću oživeli posvećeni entuzijasti 1912. Ova rasa je poznata po svojoj agilnosti, inteligenciji i osetljivosti . Potrebno otprilike pet godina da pulijevi karakteristični dredovi u potpunosti izrastu .

 

 

 

3. Tibetanski mastif 

Tibetanski mastif je veličanstvena i moćna rasa koja je osvojila srca ljubitelja pasa širom sveta. Poreklom iz udaljenog himalajskog regiona Tibeta, ova drevna rasa ima bogatu istoriju i duboko je ukorenjena u kulturi i tradiciji svoje domovine.

Uprkos svojoj impozantnoj veličini  tibetanski mastif poznat je po svojoj nežnoj prirodi. Ovi inteligentni i nezavisni psi mogu biti poslušni, ali njihova snažna volja takođe može da dovede do povremene tvrdoglavosti. Njihovi instinkti čine ih odličnim psima čuvarima, koji budno paze na svoje porodice i teritorije. Međutim, budite spremni na linjanje, jer njihova gusta, duga dlaka zahteva redovnu negu.

Oni zahtevaju iskusne i strpljive vlasnike koji mogu da pruže doslednu obuku, socijalizaciju i mirno, ali strukturirano okruženjeDakle, pogodni su za iskusne vlasnike pasa koji traže lojalnog i zaštitnog pratioca .

 

 

4. Bedlington terijer

Bedlington terijer je rasa koja potiče iz grada Bedlingtona u Nortamberlendu u Engleskoj  Svojim prepoznatljivim izgledom i nežnim držanjem, ova rasa se definitivno izdvaja u masi. Prvobitno uzgajano za lov i trke, ovo štene osvojilo ke srca ljubitelja pasa svojim jedinstvenim izgledom i simpatičnom ličnošću. Ova rasa se izdvaja iz gomile svojom oštrom, kovrdžavom dlakom i zakrivljenim leđima. Poznati su po svojoj energičnoj prirodi i ljubavi prema pažnji, a njihovo lagano kretanje omogućava im da trče bezo kao vetar kada su motivisani.

Uprkos svom "jagnjećem izgledu", ovi terijeri nisu za potcenjivanje. Oni zadržavaju svoje lovačke instinkte, sposobni da iznenađuju navale brzine u potrazi za plenom. Međutim, njihova inteligencija i obučavanje čine ih prilagodljivim saputnicima. 

 

 

5. Bergamski ovčar

Ova jedinstvena i fascinantna rasa pasa potiče iz italijanskih Alpa. Poznat po svojoj inteligenciji i odanosti, bergamasko ovčar je drevna ovčarska rasa, a može se pohvaliti prepoznatljivom dlakom koja ga zaista izdvaja. Njihovo neobično krzno ne samo da privlači pažnju, već ima i praktičnu svrhu, štiteći ih od surovih vremenskih uslova i potencijalnih predatora tokom njihovih stočarskih dužnosti. Njihova strpljiva i inteligentna priroda ih čini odličnim radnim psima, što dodatno doprinosi njihovoj privlačnosti.

Uprkos svom impresivnom dlakavom izgledu, bergamaski ovčari iznenađujuće slabo linjaju i zahtevaju minimalnu negu, čak ih neki smatraju hipoalergenima .

Njihovo krzno nalik dredovima nije samo neobična karakteristika već prirodno razvijena adaptacija. Ovaj troslojni kaput im je dobro služio više od 2.000 godina, delujući kao kamuflaža, izolacija i zaštita od sunčevih zraka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Dogist (@thedogist)

 

6. Mudi

Mudi, takođe poznat kao mađarski mudi ili mađarski pastirski pas, svestrana je i inteligentna rasa koja je vekovima bila vredan radni pas u Mađarskoj. Njihova talasasta ili kovrdžava dlaka, koja često ima zadivljujuću crnu i sivu boju, sigurno će vam privući pažnju. Uprkos tome što njihovo ime nagoveštava potencijalno ćudljiv temperament, ovi psi su poznati po svoeim veselom i energičnom karakteru. Njihova inteligencija i pastirske veštine su zaista impresivne, što im omogućava da bez napora upravljaju čak i velikim stadima. Međutim, njihova retkost čini susrete sa njima van njihove matične Mađarske malo verovatnim.

Njihova efikasnost kao pastirskih pasa, u kombinaciji s njihovom aktivnom, inteligentnom prirodom koja se može lako obučiti čini ih vrednim pratiocima iskusnih vlasnika.U Mađarskoj ih ne smatraju samo lovačkim psima već i nacionalnim blagom. Njihovom kovrdžavom kaputu se toliko dive da su čak predstavljeni i na mađarskoj poštanskoj marki! 

 

 

7. Basenji 

Basenji je jedinstvena i fascinantna  rasa  asa koja potiče iz Centralne Afrike. Poznati po svom karakterističoim fizičkom izgledu i intrigantnom ponašanju, basenji imaju divno naborane obrve i prirodu da ne laje. Oni imaju kul ličnost i jaku lovački nagon, ali i potencijal za nestašluke i povremenu agresiju.

Kompaktne i mišićave građe, potražuju iskusne i strpljive vlasnike koji mogu da obezbede doslednu obuku, socijalizaciju i dosta vežbanja, jer su basenji inteligentni i nezavisni. Njihovo poreklo iz centralne Afrike kao lovačkih pasa i pasa za praćenje naglašava njihovu potrebu za mirnim i okruženjem s dovoljno prostora za trošenje svoje energije. Na kraju krajeva, oni su najpogodniji za aktivne i iskusne vlasnike koji traže jedinstvenog i lojalnog saputnika.

Iako su ljubazni i zaštitnički nastrojeni prema svojim voljenima, oni takođe mogu biti povučeni i nestašni zbog svojih snažnih lovačkih instinkta. Njihov nezavisan duh manifestuje se u njihovoj ljubavi prema bekstvu i istraživanju. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike