Ove rase pasa predstavljaju izazov za osetljive nosove, jer imaju najmanje prijatan miris

22.02.2024

09:11

0

Autor: K. B.

U svetu naših četvoronožnih saputnika, postoje oni čiji se miris ne može lako zaboraviti

Ove rase pasa predstavljaju izazov za osetljive nosove, jer imaju najmanje prijatan miris
Copyright Profimedia

Njihova prisutnost obogaćuje naša čula na načine koje ni najmaštovitiji parfimeri ne bi mogli zamisliti. Da, govorićemo o psima čiji "aromatični potpis" ostavlja nezaboravan trag u našim domovima... i nozdrvama. Evo liste pasa koji zaslužuju zlatnu medalju u disciplini "Miris koji se pamti".

Baset

Profimedia
 

Ah, baset! Ovaj pas sa aristokratskim držanjem i tužnim očima ima sposobnost da svojim jedinstvenim mirisom ispuni svaki kutak doma. Njegove duge uši i naborana koža kriju tajne nebrojenih mirisa. Uzrok? Baseti imaju tendenciju ka višem nivou proizvodnje telesnih ulja, što rezultira "bogatim" mirisom koji može biti izazov za osetljive noseve.

Engleski buldog

Pixabay
 

Engleski buldog, simbol stamene postojanosti i neodoljive tvrdoglavosti, takođe nosi titulu jednog od najmirisnijih pasa. Njegova kratka dlaka vara; problem leži u naborima kože koji zahtevaju redovno čišćenje. Zanemarivanje ove rutine može dovesti do akumulacije vlage i bakterija, što buldogu daje jedinstvenu, "vintage" aromu.

Šar pej

Profimedia
 

Šar pej, poznat po svojoj prepoznatljivoj naboranoj koži, nije samo čudo gledati, već i... mirisati. Ovi nabori mogu biti pravi sakrivači mirisa ako se ne održavaju kako treba. Vlažnost i toplota unutar nabora stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija i kvasaca, dodajući mu jedinstvenu notu u simfoniji mirisa.

Sveti Bernard

Pixabay
 

Sveti Bernard, divni džin koji je poznat po spašavanju ljudi, može da se pohvali i svojim impresivnim mirisnim tragom. Njegova gusta dlaka je savršena za zadržavanje vlage, a veličina ovog psa znači samo više površine za miris. Redovno kupanje i četkanje su ključni, ali čak i sa tim, aroma "spasioca" je nešto što se pamti.

Koker španijel

Pixabay
 

Koker španijel, sa ušima koje bi mogle poslužiti kao elegantni šalovi, ima sklonost ka stvaranju mirisa koji može biti izazov za održavanje. Osim što su sklone upalama ušiju koje mogu doprineti njihovom "mirisnom potpisu", ove ljupke životinje proizvode i više telesnih ulja, što ih čini mirisnim majstorima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike