One su mirisne mašine od glave do repa, a evo pomalo uvrnutih teorija zašto vas mačka liže

12.02.2024

09:22

0

Autor: K. O.

I ne, ne radi to iz ljubavi

One su mirisne mašine od glave do repa, a evo pomalo uvrnutih teorija zašto vas mačka liže
Copyright Freepik

Lizanje - mačke su apsolutno opsednute time. U stvari, istraživanja sugerišu da odrasla domaća mačka može da provede do 8 odsto budnih sati negujući svoje telo jezikom. Lizanje takođe može da igra važnu društvenu ulogu kod mačaka, pri čemu se odrasli često ližu jedno drugo neposredno pre parenja.

Ali šta je sa ljudima, zašto mačke ližu ljude? Dobra vest je ta da nema dokaza da vaša mačka ovo smatra delom rituala pre parenja. A ima i loša vest - naučnici i stručnjaci za ponašanje mačaka nisu potpuno sigurni zašto bi vaša mačka mogla da obriše svoj mali jezik o vaše lice ili ruku.

Međutim, iako ne postoji sveobuhvatno i definitivno objašnjenje za ovo ponašanje, postoji nekoliko teorija o tome zašto domaće mačke ližu ljude.

Zašto mačke ližu ljude?

Ne postoji nijedan razlog zašto bi vas vaša mačka lizala. Međutim, postoje tri glavne teorije zašto se domaće mačke bave ovim ponašanjem:

  •     Pokazuju da vam veruju.
  •     Oni pristupaju biohemijskim informacijama sa vaše kože.
  •     Označavaju vas kao još jedno njihovo vlasništvo.

Teorija poverenja

Da, postoji šansa da vas mačka liže kako bi pokazala da vam veruje. Ili barem da pokažu da vas ne smatraju ozbiljnom konkurencijom.

„Ova vrsta lizanja je slična ponašanju mačke-mački poznatom kao alogrooming, što je u osnovi uzajamno doterivanje. Mačka će to naučiti od svoje majke kada bude veoma mlado slepo i gluvo mače. U osnovi je čišćenje mačića i jačanje društvenih veza“, kaže dr Dejvid Sends, stručnjak za psihologiju životinja sa preko 25 godina kliničkog iskustva.

Profimedia
 

„Zbog ovog majčinskog porekla, odrasle mačke će lizati samo druge mačke kojima veruju i sa kojima se ne takmiče. A ovo poverljivo ponašanje u negovanju može se preneti na čoveka.

"Na kraju krajeva, mačke ne sede tamo i govore 'ja sam mačka, a ti si ljudsko biće'. Za njih su životinje ili u konkurenciji sa njima ili ne. A lizanje pokazuje da nisi u konkurenciji."

Drugim rečima, ako vas mačka liže, to nije pozitivan znak privrženosti. Jednostavno nije negativan (što je jednako dobro kao i kod mačke).

Ako ste u nedoumici, uzmite u obzir studiju Univerziteta Linkoln koja je taktično nazvana Domaće mačke ne pokazuju znake sigurne privrženosti svojim vlasnicima.

Kada su zamenili 20 mačaka i njihovih ljudskih vlasnika, istraživači su otkrili da se mačke povezuju i sa strancima (pokazano kroz ponašanje kao što su igra i ogledanje), nego sa svojim stvarnim vlasnicima.

Istraživači su zaključili: „Ovi rezultati su u skladu sa stavom da su odrasle mačke obično prilično autonomne, čak i u svojim društvenim odnosima, i ne moraju nužno da zavise od drugih da bi pružile osećaj sigurnosti i sigurnosti.

Biohemijska teorija

Iako ovo zvuči komplikovano, ovo je u suštini vrlo jednostavna ideja da ćete se svideti mački jer ih zanima bilo koji miris na vašoj ruci.

„Mačji ukusni pupoljci su toliko osetljivi – mogu da uhvate mirise iz naše kože koji bi mogli da uključuju izlučevine feromona drugih životinja“, kaže Sends.

„Može biti i da imate so, hidratantnu kremu ili bilo šta što ste upravo pojeli na ruci. Mačkama su sve ovo zanimljivi mirisi i lizanje im omogućava da to provere. To je jednostavno sve što bi moglo biti.”

Profimedia
 

Teorija igre posedovanja

Mačke su, kako Sends kaže, „mašine za mirise od glave do repa“. A njihov omiljeni miris? Njihov. U stvari, toliko vole svoj jedinstveni miris – koji deluje kao otisak prsta u vazduhu – da misle da bi trebalo da zameni sve ostale.

Kako Sends objašnjava, to je razlog zašto se mačka može lizati nakon što je pomilujete – „To je čisto da se oslobodite vašeg mirisa!“ on kaže.

„Toliko drugog ponašanja mačaka svodi se na posedovanje i vlasništvo. Sve što rade je veoma teritorijalno“, dodaje Sands.

„Ponekad, kada mačke neguju druge mačke i ljude, one sastružu mirise i zamenjuju ih svojim. To je njihov način da obeleže i kažu „Ovo je moje! Posedujem!'"

Freepik
 

On dodaje: „Ljudi uvek misle da mačke koje se trljaju o vas ili stvari koje dodirnete izražavaju ljubav. Ali zapravo, mačke su veoma posesivne osobe. Za njih, što više mogu da prođu pored vas i talože svoj miris, to bolje,” objašnjava on, a prenosi Science Focus.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike