Da li se mačke zaista pare samo u februaru?

16.01.2024

09:23

0

Autor: K. O.

Bliži nam se mesec kada mjaukanje ispod prozora počne da bude često i intenzivno

Da li se mačke zaista pare samo u februaru?
pexels-pixabay-45170 - Copyright Pexels

Iako je često rasprostranjeno mišljenje da se mačke pare isključivo u februaru, stvarnost je drugačija. Parenje mačaka može se događati tokom cele godine, pod uticajem različitih faktora, uključujući svetlost, temperaturu, dostupnost hrane i hormonske promene.

Mačke su poliestrične, što znači da ulaze u estrus (period kada su spremne za parenje) tokom cele godine, s određenim intervalima između estrusa. To znači da se estrus može pojaviti više puta godišnje, svaki put trajući nekoliko dana.

Mit o mačkama i februaru, koji tvrdi da su mačke posebno aktivne i spremne za parenje tokom tog meseca, nije potkrepljen naučnim činjenicama. Verovatno je rezultat kulturnih uverenja kojima su ljudi pokušavali da objasne ponašanje mačaka.

Printscreen: cutiecatshow
 

Sezona parenja kod mačaka često postaje intenzivnija kako se približava proleće i leto, usled povećanja svetla i toplote. Tokom tog perioda, mačke češće ulaze u estrus i aktivno traže partnere.

Važno je naglasiti da je sterilizacija ili kastracija mačaka uobičajena praksa kod kućnih ljubimaca, čime se sprečava nepotrebna reprodukcija i kontroliše populacija mačaka, piše Avaz.ba.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike