Ako imate psa ili mačku, a loše spavate, ovo bi mogao biti razlog noći bez sna

13.04.2023

19:09

0

Autor: Z. A.

Iako je utvrđeno da ljubimci imaju brojne pogodnosti na zdravlje ljudi, nije baš uvek tako

Ako imate psa ili mačku, a loše spavate, ovo bi mogao biti razlog noći bez sna
Copyright Pexels

Naučnici sa Univerziteta Linkoln memorijal kažu da su vaši voljeni kućni ljubimci možda krivi za vaš loš san noću. Najnovija studija je otkrila da su vlasnici pasa i mačaka skloniji poremećajima spavanja od onih koji nemaju kućne ljubimce.

Istraživači su utvrdilii da kućni ljubimci pružaju „sigurnost i drugarstvo“ jer mogu da opuste svoje vlasnike, to funkcioniše samo dok smo budni.
Mačke i psi istovremeno pogoršavaju kvalitet sna ljudi.

Prethodne studije o povezanosti posedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate.

Nova studija objavljena u časopisu "Human-Animal Interactions" otkriva da vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirne noći.

Profimedia
 

Istraživanje, koje je vodila dr Loren Visnieski sa američkog Univerziteta Linkoln memorijal, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD i oslanjao se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) sprovedenog 2005/06. godine.

Dr Visnieski, docent za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je posedovanje psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem, dok je to što imate mačku povezano sa većim izgledima za trzanje nogu.

Iako se uzročna veza posedovanja kućnog ljubimca i kvaliteta sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studija su u skladu sa prethodnim studijama koje su otkrile da posedovanje kućnog ljubimca ima negativan uticaj na kvalitet sna.

Profimedia
 

Dr Visnieski kaže:

- Prethodne studije o povezanosti posedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitet spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju. Ljubimci nude osećaj sigurnosti i druženja, što može dovesti do poboljšanja u nivou anksioznosti, stresa i depresije. Ali s druge strane kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima.

A kako kućni ljubimac može poremetiti vaš san?

Iako razlog za to još nije utvrđen, dokazano je da psi i dalje negativno utiču na san od mačaka.

Psi utiču na poremećaje spavanja kao što je apnea, osećaj nemira, nedostatak sna, nemirne noge.
A mačke utiču izazivaju hrkanje, generalno uzrokuju nesanicu i nemirne noge.
Profimedia
 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike