Ovo je 10 glavnih znakova da je pas bolestan

08.11.2022

07:55

0

Autor: Z. A.

Pratite svog krznenog prijatelja

Ovo je 10 glavnih znakova da je pas bolestan
Pas se izležava - Copyright Pexels

Pas će nam svojim ponašanjem i govorom tela otkriti da je bolestan.


Zbog toga je bitno prepoznati signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto s njim nije u redu.

Evo kojih 10 znakova mogu upozoravati da je vaš prijatelj bolestan.

1. Naduti stomak

Nadutost stomaka može biti samo posledica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima, trebalo bi da psa odvedete veterinaru. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje i desni koji su poprimili plavu, belu ili žućkastu boju umesto ružičaste.

Da li je vreme da posetite veterinara, možete proveriti i tako da lagano pritisnite prstima s obje strane stomaka dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i uradite tako po celoj dužini trupa. Ukoliko pas pokazuje znakove bola ili osetite da se u njegovom stomaka nalazi tečnost, odmah odvetite psa veterinaru. Takođe, ako pas želi da povraća, ali ništa ne izlazi, ne odlažite posetu veterinaru.

Pexels
 

2. Svrab

Primetite li da se pas češe mnogo više nego inače, možda ima krpelja, buve ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis koji mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih materija. Prvo okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi ovsa i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrb, pokušajte da promenite psu ishranu i dajte mu više hrane bazirane na mesu i bez žitarica.

Ukoliko nije reč o parazitima niti suvoj koži, vreme je da posetite veterinata koji će na osnovu pretraga ustanoviti da li je reč o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

3. Temperatura

Da li pas ima temperaturu, proverite tako da dodirujuću nos ili područje iza ušiju proverite jesu li topliji nego inače. Nos psa treba da bude hladan i vlažan, a ukoliko je topao i suv, verovatno ima temperaturu.

Međutim, veterinari savetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje ili kašljanje, te curenje iz nosa. Takođe, možete se poslužiti rektalnim termometor dizajniranim posebno za pse.

Pexels
 

4. Agresivnost

Ako vaš pas odjednom pokazuje znakove agresivnosti, razlog tome može biti jer ga nešto boli te iskazivanjem agresivnosti želi da spreči da ga neko dira. Iznenadni napadi agresije alarmiraju na što hitniju posetu veterinaru.

5. Mokrenje po kući

Ukoliko pas prečesto mokri i tri izlaska dnevno nisu mu dovoljna da isprazni bešiku, to može biti znak infekcije urinarnog trakta, bešike ili bubrega, što će se verovatno trebati lečiti antibioticima. Uzrok iznenadnog mokrenja po kući može biti i osećaj anksioznosti uzrokovan razdvajanjem ili osećaj straha zbog grmljavine ili drugih glasnih zvukova.

Pexels
 

6. Jak i loš zadah

Hronični loš zadah može upozoravati na problem s gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris, može biti znak dijabetesa, naročito ako je praćen preteranom potrebom za vodom i češćim uriniranjem.

Zadah koji ima miris na urin može biti znak bolesti bubrega, a izrazito neugodan zadah praćen povraćanjem, pojavom žutila na beonjačama i desnima, kao i nedostatak apetita može signalizitati na probleme s jetrom.

7. Trčanje u krugovima

Psi se često igraju na način da love vlastiti rep, ali ako pas radi to i pritom se čini ošamućen, može biti da ga muči labirinitis, odnosno upala labirinta u srednjem uhu, dela uha odgovornog za ravnotežu.

Simptomi infekcije uha uključuju i anbormalno držanje tela, nakrivljenost glave, nedostatak koordinacije i gubitak ravnoteže. Uzroci ovakvog ponašanja mogu biti i drugi zdravstveni problemi kao što su povreda glave i trovanje.

Pixabay
 

8. Vučenje na stražnjici

Kada pas to radi, neretko to znači da mu nešto iritira anus. Krivac može biti zagnojene ili začepljene analne žlezde, što se leči istiskivanjem žliezda kako bi se one ispraznile. Ovakvi zdravstveni problemi uobičajeni su kod manjih pasa, a najbolje je prepustiti veterinaru da ga reši.

Drugi simptomi zapušenih ili zagnojenih analnih žlezda uključuju griženje ili lizanje područja, natečenost anusa i otežano obavljanje velike nužde.

9. Jedenje izmeta

Pseća navika jedenja izmeta, bilo vlastitog ili tuđeg, vrlo je uobičajena i u većini slučajeva bezopasna, a jedu ga zato jer – vole njegov ukus. Međutim, ponekad može biti znak sindroma malapsorpcije, pri čemu pas, želeći da unese više kalorija, instinktivno jede izmet.

Kako biste sprečili psa da jede vlastiti ili tuđi izmet, uvek pazite šta radi dok ga šetate te da ima dovoljno igračaka za žvakanje, poslastica i zanimacija uz koje mu neće biti dosadno.

Pixabay
 

10. Često ispuštanje gasova

Ukoliko pas prečesto pušta gasove, a uz to oseća bol u abdomenu, ima proliv i slab apetit, to je znak da biste trebali posetiti veterinara. Ukoliko je pas zdrav, a često ispušta gasove, neka njegova ishrana sadrži manje vlakana, te mu svakako izbegavajte davati ostatke ljudske hrane.

Ako vaš pas jede jako brzo, pokušajte mu davati tri manja obroka dnevno umesto jednog velikog. Na taj način pas će gutati manje vazduha i tako ispuštati manje gasova, zadovoljna.hr.


Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike