Kosmati ili ćosavi: Istraživanje stavilo tačku na večito pitanje da li su muškarci s bradom privlačniji za duže veze

22.05.2024

13:09

0

Autor: V. I.

Otkriveno zašto brada igra važnu ulogu u ženskom izboru partnera

Kosmati ili ćosavi: Istraživanje stavilo tačku na večito pitanje da li su muškarci s bradom privlačniji za duže veze
Copyright Profimedia

Muškarci s bradom često su smatrani privlačnijima za dugotrajne veze i bolje ocenjeni u roditeljskim vještinama. Prema istraživanjima, žene komsate muškarce doživljavaju kao zrelije i dominantnije. Iako brade nisu uvek bile u modi, posljednjih godina dožiele su veliki povratak i postale vrlo popularne. Osim što izgledaju markantno, tajanstveno i muževno, čini se da muškarci s bradom imaju prednost kada žene biraju partnere za dugoročne veze.

Istraživanje pokazalo ubedljivog pobednika

Profesor Rob Bruks sa Univerziteta Nju Saut Velsu Sidneju objašnjava: „Nije iznenađujuće da su testosteroni uključeni u dominaciju i rast dlaka na licu.“

U istraživanju objavljenom u časopisu Evolution & Human Behavior 2016. godine, Bruks i njegov tim otkrili su da žene preferiraju muškarce s bradom kada traže dugoročne partnere i procenjuju njihove roditeljske sposobnosti. Prema pisanju Huffposta, istraživači su zamolili 8.520 žena različitih dobi da ocene fotografije muškaraca prema fizičkoj privlačnosti. Njih 75 odsto preferiralo je muškarce s određenom količinom dlaka na licu. Bradati muškarci smatrani su "muževnijima, društveno dominantnijima i agresivnijeg izgleda."

 

 

Muškarci s bradom za dugoročne veze

Većina žena ocijenila je bradate muškarce atraktivnima i boljim izborom za dugoročne veze, dok su muškarci s manjim bradama ili bez njih smatrani privlačnima samo za afere ili kratke veze. Razlog je, prema rezultatima istraživanja, taj što žene prirodno privlače karakteristike koje ukazuju na visok nivo testosterona. Takođe, žene se osjećaju sigurnijima uz takve muškarce, kao da pored sebe imaju nekoga tko je zaštitnički nastrojen prema porodici.

 

 

Šta još privlači žene

Osim brade, fizičke karakteristike koje čine muškarca privlačnim uključuju visinu, dubok glas, naglašenu vilicu i dobar miris. No, najvažniji faktori su samopouzdanje, dobra komunikacija, smisao za humor te odanost i način na koji se ponaša prema partnerici.

Očigledno je da brada igra važnu ulogu u privlačnosti muškaraca, posebno kada žene traže dugoročne partnere. Samopouzdanje, humor i odanost također su ključni faktori koji utječu na privlačnost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike