Bežati ili ostati? Evo kako se ponaša psihopata u vezi kada se zaljubi

25.01.2024

13:07

0

Autor: K. B.

Istraživanja pokazuju da oko jedan odsto populacije može pokazivati psihopatske osobine

Bežati ili ostati? Evo kako se ponaša psihopata u vezi kada se zaljubi
Copyright Profimedia

Iako psihopate mogu iskusiti ljubav, način na koji izražavaju osećanja i komuniciraju u odnosima često se razlikuje od tradicionalnih oblika ljubavi. Psiholozi sugerišu da postoje različiti nivoi psihopatije, te da je veća verovatnoća zaljubljivanja kod onih koji ne pokazuju teške znakove psihopatije. Međutim, uspostavljanje zdravog odnosa može biti izazovno zbog nedostatka emocionalne vezanosti i nesposobnosti da se otvore prema drugima.

Kada se psihopata zaljubi, evo šta se dešava

Kada se psihopata zaljubi, odnosi se mogu zasnivati na različitim razlozima od tradicionalnih. Partneri psihopata moraju biti oprezni, jer su oni često sebični i skloni manipulaciji radi ostvarivanja vlastitih interesa. Iako psihopate mogu osećati žudnju za ljubavnim vezama, retko uspevaju ostvariti dugotrajne odnose zbog nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu privrženost.

Nedostatak emocionalne podrške i sposobnosti da se dublje povežu često dovode do toga da psihopate preferiraju kratke veze, a brak im je retko cilj. Njihova sposobnost manipulacije partnerima može biti izuzetno maestralna, budući da lako čitaju ljude i koristeći tu informaciju za vlastitu korist.

Profimedia
 

Njihova ljubav može biti destruktivna

Ljubav psihopate može biti destruktivna, s obzirom na njihovu veću verovatnoću impulsivnog ponašanja i emocionalne nedostupnosti. Imati takvu osobu u vezi može biti pogubno za psihičko stanje partnera, pridonoseći nestabilnosti i nedostupnosti odnosa.

Ipak, istraživanja ukazuju na mogućnost poboljšanja osećanja psihopata tokom vremena. Motivisani ljubavlju i podrškom, psihopate mogu raditi na poboljšanju svojeg ponašanja, razvijanju empatije i unapređenju socijalnih veština. Ova transformacija može biti rezultat romantičnih odnosa i komunikacije sa ljudima koji iskazuju ljubav prema njima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike