Vreme razvratnih muškaraca i čestitih žena: Neobična pravila za odnose u braku tokom moralnog viktorijanskog doba!

17.01.2024

22:26

0

Žena ne sme da izaziva muža, a odnosi su dopušteni samo u braku

Vreme razvratnih muškaraca i čestitih žena: Neobična pravila za odnose u braku tokom moralnog viktorijanskog doba!
Copyright Profimedia

U doba kada su se kulture i norme značajno razlikovale od današnjih, viktorijansko doba u Engleskoj donosilo je sa sobom stroga pravila ponašanja, posebno kada je u pitanju seksualni život.

S jedne strane, muškarci su često bili prikazivani kao razvratni, dok su žene bile nosioci časti i nevinosti, koje su morale da čuvaju po svaku cenu.

Uprkos tome, saveti o seksualnim odnosima i ponašanju u braku bili su široko rasprostranjeni u časopisima, priručnicima i knjigama toga doba.

Evo nekih od najintrigantnijih pravila:

Seksualni odnosi dopušteni samo u braku

Ovo pravilo je posebno bilo naglašeno kod devojaka koje su morale da čuvaju svoju čednost za brak. Većina viktorijanskih dama udavale su se pre 20. godine.

Profimedia
 

Prva bračna noć kao temelj budućeg braka

Supruge su tokom prve bračne noći bile savetovane da zadovolje svoje supruge, ali i da ih ostave radoznalim. Muškarci su, s druge strane, bili pod pritiskom da prvu bračnu noć učine nezaboravnom kako bi postavili temelje za celokupni brak.

Zdravlje i seks

Prema savetima toga doba, pravilan razmak između obroka i seksualnog odnosa bio je ključan za očuvanje zdravlja, s posebnim upozorenjem na potencijalne probleme sa varenjem i probavom.

Profimedia
 

Seksualne poze i zdravlje žene

Neprirodne poze tokom seksa smatrane su opasnim za zdravlje žene, a dr Ašton je upozoravao na ozbiljne povrede koje su mogle nastati usled nastranosti muževa.

Odeća, ponašanje i bračna sreća

Ženama je bilo savetovano da ne provociraju svoje muževe izazovnom odećom ili pokretima. Očuvanje čestitosti doma bilo je njihova odgovornost.

Seks kao sredstvo za reprodukciju

U viktorijanskim vremenima, seks je bio viđen isključivo kao sredstvo za reprodukciju, a seksualni odnosi tokom trudnoće bili su nezamislivi.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike