"Pa ti voziš ovo čudo": Lepa Ceca vozi tramvaj "devetku", a za 24sedam otkrila kako je preko noći postala poznata (VIDEO/FOTO)

09.11.2022

10:20

1

Autor: Milica Mališ

Svetlana Ceca Pantelić istakla je da, iako je često u saobraćajnom špicu, uživa u svakom radnom danu jer radi posao iz snova

"Pa ti voziš ovo čudo": Lepa Ceca vozi tramvaj "devetku", a za 24sedam otkrila kako je preko noći postala poznata (VIDEO/FOTO)
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

 "Opa, majko, postade ti poznata!", ovim rečima je sin Svetlane Ceca Pantelić, koja vozi tramvaj na liniji 9, dao do znanja da je popularna na društvenim mrežama, iako ih ona nema.

Naime, Svetlanina fotografija je osvanula na jednoj stranici na Instagramu, i mnogi su se zapitali ko je lepa Ceca koja svaki dan vozi Beograđane od Banjice do Bloka 45 na Novom Beogradu.

Ova lepa Šapčanka, koja već više od dve decenije živi u Beogradu, ispričala je za 24sedam kako je postala vozač tramvaja, ali i kako je reagovala kada je videla svoju sliku na društvenim mrežama.

- Pošto nemam nijednu društvenu mrežu, moj 18-godišnji sin mi je pokazao sliku i uz osmeh rekao: "Opa, majko, postade ti poznata!" 

Mislila je da se šali, ali pročitavši komentare na fotografiju, shvatila je da je baš izazvala reakciju.


Kaže da tog dana telefon nije prestajao da zvoni.

- Zvali su me brojni prijatelji i rodbina, telefon je zvonio do dva ujutru, a i poruke su se nizale - priča smeškajući se Svetlana, i otkriva kako je nastala fotografija iz tramvaja.

 

Promenila liniju i završila na društvenim mrežama

Kako priča šarmantna Ceca, tog dana u tramvaj je ušla starija gospođa i oduševila se kada je videla da u kabini za vozače sedi devojka, i to mlada i lepa. Verovala je da Ceca nema više od trideset godina, pa se iznenadila kad je saznala da ima deset godina više. Oduševljena žena vozila se sa njom samo nekoliko stanica, ali je iskoristila vreme da popričaju.

Njihov susret bio je sasvim slučajan, jer Ceca tog dana nije vozila svojom uobičajenom trasom.

- Zamenila sam se sa kolegom, ja inače vozim "devetku". Taj dan sam vozila "četrnaesticu", a gospođa je ušla kod "Vuka" ili Đeram pijace. Bila je velika gužva i ona je stajala na vratima. Gledala me je, smeškala se i na kraju mi se obratila. Gospođa je izrazila želju da me fotografiše, da pokaže "svojima", i pitala me je za ime - seća se naša sagovornica.

24sedam/Ivan Mitić
 

 

Kaže da joj na kraj pameti nije bilo da će njenu sliku videti šira publika, ali i da joj nimalo ne smeta što se nakratko našla u centru pažnje.

"Ti i tvoji tramvaji"

 

Sa osmehom je prokomentarisala da se svaki dan na radnom mestu desi nešto zanimljivo, o čemu voli da priča sa svojom porodicom, ali kaže i da se sin i muž često hvataju za glavu uz komentar: "Ti i tvoji tramvaji!"

Zato je sa uživanjem ispričala svoju priču o tramvaju i ljubavi "na prvu vožnju".

Ceca je rodom iz okoline Šapca, a kada je završila srednju trgovačku školu došla je u Beograd kod bake, koja je živela na Dorćolu.

- Tada sam otkrila tramvaje. Vozikala sam se "dvojkom", "desetkom", ukrug. Uvek me je privlačila vožnja, ali kad god sam se vozila, tramvajem je upravljao muškarac.

I tada je rekla sebi da će se i ona jednog dana naći u kabini za vozače.

Međutim, život je odveo na drugu stranu, pa je sa suprugom držala trgovačku radnju desetak godina, ali priznaje da nikada nije uživala u tom poslu.

24sedam/Ivan Mitić
 

Ispričala je i kako je odlučila da konačno ostvari svoju dugogodišnju želju.

- Suprug, sin i ja smo jednom bili na semaforu kod Buvljaka, i prolazio je tramvaj pored nas. Tada sam im rekla da više ne želim da se bavim trgovinom, već da hoću da vozim tramvaj!

Članovi njene porodice slatko su se nasmejali, uz opasku: "Ko će tebi dati da voziš tramvaj", ali Ceca se zbog ovih reči zainatila i rekla: "E, sad ćete da vidite, iz inata ću da položim!"

Sudbina ili ne, baš tada je otvoren konkurs za nove vozače, tako da nije imala ni vremena da razmisli, i u poslednjem trenutku je predala dokumenta.

Nije joj bilo teško da nauči "muški posao"

Obuka joj, kako ističe, nije teško pala, jer je konačno počela da ostvaruje svoje snove. Porodica je s vremenom shvatila da se Ceca ne šali i podržala je na putu ka tramvajskoj kabini.

Učila je vredno tri meseca, položila psihotest, teoriju i praksu.

Kaže da je vozila prvo solo, pa dupli tramvaj i čuveni "zeleni". Nije joj problem da upravlja bilo kojim, i nikada nije razmišljala o tome da pređe u neko drugo prevozno sredstvo.

Na kraju, kada je položila i zaposlila se, sin joj je uz osmeh rekao: "Majko, pa ti prođe!", ispričala je Ceca.

Zadovoljna je kolektivom, i ističe da sada ima više žena nego ikada pre, kao i da je najčešći izbor žena upravo da upravljaju tramvajima, a ne autobusima ili trolejbusima.

24sedam/Ivan Mitić
 

Koleginice se drže zajedno i lepo se slažu.

- Popričamo na okretnici i povremeno odemo na kafu, nije mi teško da dođem ranije na posao zbog toga. Uglavnom su mojih godina, ali ima i mlađih, kao i koleginica pred penziju. 

 

"Pa ti voziš ovo čudo"

Muž i sin su navikli na njen posao, ali se putnici često iznenade kada vide ženu kako upravlja čuvenim duplim tramvajem.

- Iznenade se, svakodnevno mi se dešava da mi se ljudi obrate rečima: "Pa ti voziš ovo čudo, koliko imaš godina, ko ti je dao dozvolu?" - kaže Ceca, i ističe da na kraju uvek dobije pohvale.

- Neki se voze sa mnom od početka do kraja, i kada izađu u Bloku 45, obavezno pohvale, pogotovo žene. 

Deca su najiskrenija

U mnogim životnim situacijama deca nam pružaju najiskrenije emocije i reakcije. Tako je i Ceca doživela da je jedan dečak poželeo da je poljubi.

- Uočio me je tek na izlasku iz tramvaja. Videla sam da me gleda i šapuće mami nešto, a onda su se vratili unutra i pitali da li može da me poljubi. Poljubio me je u čelo, a ja njega u obraz. Oduševio se i rekao: "Kako lepa devojka" - ispričala je Ceca, i dodala da joj neretko prilaze deca i tinejdžeri da bi se slikali i popričali sa njom.

Duplim tramvajem kroz Slaviju

Šarmantna Ceca otkrila nam je da u njenom kolektivu ne važe predrasude o ženama vozačima i da joj muške kolege često skidaju kapu.

S obzirom na to da svakoga dana prolazi kroz kružni tok na Slaviji, čuven po nezgodnim situacijama, priznaje da je mnogim profesionalnim vozačima ovaj deo rute veoma stresan. Međutim, ona sa lakoćom savlada ovu "alu".

- Jedan stariji kolega, svaki put kada me sretne, kaže: "Svaka ti čast, ja pretrnem dok prođem kroz Slaviju, a vozim godinama."

Tvrdi, sve joj pada lako, jer voli svoj posao. I ne bi menjala tramvajske šine i kabinu ni za šta na svetu. 

- Kad bi me neko zatvorio da radim u kancelariji, iskočila bih kroz prozor - kaže Ceca.

Zato ne planira da menja posao, i svakoga dana između 11 i 18 časova vozi sugrađane i uživa u novim poznanstvima.

24sedam/Ivan Mitić
 

Iako vozi najdužu tramvajsku turu i smenom zahvata period najvećih gužvi, tvrdi da joj te činjenice ne predstavljaju problem jer nije jutarnji tip, a ne voli da vozi ni noću.

Čuveni beogradski špicevi

Stiče se utisak da Svetlanu ništa ne može da izbaci iz takta. Međutim, priznala je da ljudima često mora da objašnjava da nekada nije u mogućnosti da pomeri vozilo, ili da se brže kreće kroz gradske gužve.

- Često priđu putnici do kabine i kažu: "Zar ne vidiš da čekamo, hajde, požuri" , a ja ćutim i kuliram, ali ponekad otvorim vrata i kažem: "Gospodo draga, kome se žuri slobodno može da izađe!"

Tvrdi da nikada ne žuri i da je sa njom vožnja uvek sigurna. Zna svaki semafor, ali je često pešaci iznenade, jer ima problem da se naglo zaustavi. 

Na kraju se ekipa 24sedam provozala sa Cecom nekoliko stanica. Pokazala je kako započinje radni dan, kao i svoju kabinu i komande kojima se služi.

Crveni tramvaj sa dva vagona za Cecu je radno mesto, ali i ostvarenje dugogodišnjeg sna, i zato ne čudi što stvarno vozi "kao zmaj"!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike