Partner vas je prevario, a vi ga i dalje volite: Trikovi kako da uključite mozak i spasete sebe bede

16.12.2023

13:33

0

Autor: V. I.

Emocije nas mogu nadvladati, ali one nisu uvek naš najbolji vodič

Partner vas je prevario, a vi ga i dalje volite: Trikovi kako da uključite mozak i spasete sebe bede
Copyright Profimedia

Biti prevaren je verovatno jedno od najgorih osećanja. Ali mešavina izdaje i tuge takođe može biti pomućena konfuzijom. Jer iako vas je prevario, vi ga i dalje volite. Ne možete preko noći isključiti sva ta osećanja. Pa šta treba da uradite?

Profimedia
 

Odvojite vrema i prostor za razmišljanje

Otkad ste saznali,varovatno samo o tome razmišljate. To je razumljivo. Ali znajte da ne morate odmah da žurite da donesete odluku.  Biti prevaren je šok za sistem, to je traumatično iskustvo. Dozvolite sebi malo vremena i prostora da udahnete može pomoći.

Odvojte se nekoliko dana od partnera (ili koliko vam je potrebno). Dajte mu do znanja da ne želite da bilo koji kontakt jer vam treba neko vreme da razmislite o tome šta zaista želite.

Ako živite zajedno, možda da ga zamolite da napusti dom kako bi vam dao malo prostora. Ili biste možda radije otišli ​​i ostali sa porodicom ili prijateljima nekoliko dana.

Dajte sebi vremena i prostora za razmišljanje. Na taj način manje je verovatno da ćete doneti ishitrenu odluku zbog koje ćete kasnije zažaliti.

Freepik
 

Brinite o sebi 

Nemojte zanemariti bazične potrebe. To znači da treba dovoljno da spavate, pravilno jedete i vežbate. Posebno sad, dok ste pod stresom, meditacija, molitva i disanje zaista mogu učiniti čuda u smirivanju anksioznosti i čišćenju uma.

Pokušajte da se ne fokusirate samo na svoju vezu. Umesto toga, fokusirajte se na sebe.

Takođe, možete da praktikujete sledeče:

  • Vodite dnevnik da biste obradili emocije i stekli više jasnoće
  • Pozitivne afirmacije
  • Oslobađanje besa na zdrav način (kroz vežbe, udaranje u jastukai dopuštanje sebi da plačete koliko god vam treba

Šta vaš partner želi?

Ono što se dalje dešava ne zavisi samo od vas. Očigledno je važno šta vaš partner želi. Ako vaš partner koji vas vara nije siguran šta želi ili odluči da ode, onda čak i ako ga volite, morate se usredsrediti na lečenje svog polomljenog srca i nastaviti dalje.

Ako odlučite da zajedno nastavite dalje od varanja, to treba da bude nešto čemu ste oboje potpuno posvećeni. Morate da poradite na problemima u vezi i da ponovo izgradite poverenje.

Međutim, nije važno samo ono što on sada kaže, već je i ono što radi. Znate kako kažu, dela govore više od reči.

Profimedia
 

Da li pokazuje iskreno kajanje?

Istinsko kajanje znači ne samo izvinjenje, već i pokazivanje svojim rečima i postupcima da vidi štetu koju je naneo i da mu je iskreno žao.

Ako se zaista kaje, on će:

  • Gledati vas pravo u oči kada kaže "izvini"
  • Slušati vas kako se osećate zbog njegove prevare
  • Želeže da ispravi svoje ponašanje i napravi promene da biste radili na vezi
  • Pazite da ne pomešate osećaj krivice s kajanjem.

5. Da li je veza bila srećna i zdrava?

Sve veze imaju svoje uspone i padove. Nikada neće biti krevet od ruža sve vreme. Postoje izazovi koje treba prevazići. Ali sada je vreme da budete zaista iskreni prema sebi o ukupnom kvalitetu vašeg odnosa.

Razmislite o vremenu pre prevare:

  • Da li ste se osećali sigurno?
  • Da li ste se osećali poštovano?
  • Da li ste se imali poverenja?
  • Da li ste se osećali cenjeno?
  • Da li su postojale ravnoteža i reciprocitet?
  • Koliko dobro ste komuniciratli?
  • Da li ste bili u stanju da rešite konflikt?
Profimedia
 

Da li je bilo prevare i ranije?

Realno, njegovo prošlo ponašanje će igrati ulogu u tome šta da odlučite da uradite sledeće. Iako nije slučaj da „jednom varalica, uvek vara“, neko sa šablonom varanja (u svim vezama) mnogo je verovatnije da će to učiniti ponovo. S druge strane, mnogo je manje verovatno da će neko ko je prevario samo jednom to ponoviti.

Razmislite da li je to zaista ljubav ili zavisnost

Velika je razlika između želje za nekim i osećanja kao da vam je potreban. Takozvana bezuslovna ljubav nikada ne bi trebalo da bude izgovor da se trpi neprihvatljivo ponašanje.Istina je da čak i ako ljubav nema uslove, veze imaju i treba da imaju uslove za njih. Kada osećate da vam je partner potreban da biste bili srećni, možda se manje radi o ljubavi, a više o zavisnosti koju osećate prema njemu.

Ovo može biti uzrokovano niskim samopoštovanjem ili nezdravim stilom vezanosti. Zbog toga je važno da se pozabavite ovim stvarima.

Profimedia
 

Razgovarajte s nekim kome verujete

Pored vođenja dnevnika koji će vam pomoći da obradite svoje emocije, razgovor sa nekim takođe može biti od velike pomoći. Ako ništa drugo, saosećajno uho je uvek konstruktivan izlaz koji nam pomaže da prođemo kroz svoja osećanja umesto da se zaglavimo u njima. Razgovarajte sa prijateljem ili članom porodice od poverenja za podršku.

Dodatni savet

Razumemo da možete voleti nekoga, ali treba da odlučite da volite sebe više. Ponekad moramo da donosimo odluke zarad sopstvenog blagostanja, uprkos našim osećanjima prema nekome. Veze se sigurno mogu oporaviti od prevare, ali samo u pravom kontekstu. U suprotnom, ponovo se spremate za bol u srcu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike