Naleteli ste na bivšeg i to vas je uzdrmalo? Evo kako da rastumačite emocije, smirite se i krenete dalje

27.11.2023

13:31

0

Autor: K. O.

Nikada nije jednostavno kada iz čista mira sretnete neku bivšu ljubav, bez obzira koliko je vremena prošlo

Naleteli ste na bivšeg i to vas je uzdrmalo? Evo kako da rastumačite emocije, smirite se i krenete dalje
Copyright Profimedia

Jedna od najpopularnijih knjiga u ovom trenutku, "Stvarno dobro, zaista", Monike Hejsi, opisuje bol od neočekivanog susreta sa bivšim.

To je iskustvo za koje se svi nadamo da ćemo izbeći - provodite normalno svoj dan, i odjednom, stiže veoma neželjena eksplozija iz prošlosti.

Često je to neprijatno i bolno iskustvo - i ono zbog kojeg se čak možete osećati kao da ste se vratili nekoliko koraka unazad u oporavku od slomljenog srca.

Kerolajn Plamer, psihoterapeutkinja i osnivačica CPPC London, kaže: „Čak i ako osećate da ste nastavili dalje, neočekivano videti bivšeg je skoro uvek neprijatno i donekle emotivno iskustvo.

„U početku je to šok – gledali ste svoja posla i odjednom je tu. Postoji neprijatno iskustvo suočavanja sa nekim sa kim ste nekada bili veoma bliski i verovatno ste mnogo znali o njemu, ali sa kim sada imate malo, ako ne i ništa."

„To takođe može biti podsetnik i na dobro i na loše – može biti tuga zbog gubitka ove osobe, ili ljutnja zbog toga kako se ophodila prema vama ili kako se to završilo, ili često mešavina svih emocija. Ako su još sa novim partnerom, to može i dodatno da vas izbaci iz ravnoteže.’

Prva stvar koju treba prepoznati je koliko je normalno da se osećate zatečeni tim neočekivanim prizorom.

Međutim, možete se vratiti na pravi put – možda brže nego što mislite.

Profimedia
 

Kako ponovo krenuti napred?

Najbolje je da susret bude kratak, ako i dalje razgovarate, i da nastavite sa onim što ste radili ranije, odvojite trenutak da ostanete sami sa sobom.

Definitivno ne koristite to kao izgovor za dalji kontakt.

Kerolajn kaže: „Napredak nikada nije linearan, pa ako se osećate uznemireno ili na bilo koji način uzrujano zbog viđenja bivšeg, to je potpuno normalno i definitivno ne negira nijedan korak napred koji ste već uradili.

„Mi smo skloni da budemo veoma strogi prema sebi i svako malo kolebanje vidimo kao nazadovanje, a ne kao prirodni, očekivani deo života na koji to treba da posmatramo.

„Pokušajte da prihvatite da viđanje bivšeg mora da izazove emocije – ne morate da ignorišete te emocije, ali možete izabrati da ih priznate, a ne da osuđujete sebe zbog njih, i da nastavite dalje.“

Unsplash
 

Ona preporučuje korišćenje svesnosti da uđete u sadašnji trenutak, daleko od svog bivšeg, fokusirajući se na prizore, mirise, zvukove i teksture oko vas.

Uočavanje emocija, ali ne i njihovo osuđivanje, takođe je popularna tehnika svesnosti, koju često koristi i aplikacija Headspace.

Takođe, možete isprobati tehnike disanja, kao što je disanje u kutiji, da biste sebi pomogli da se ponovo prizemljite.

Disanje u kutiji funkcioniše tako što: udahnite kroz nos brojeći do četiri, zadržite vazduh četiri sekunde, zatim otpustite za četiri i ponovite proces.

„Za neke ljude, kada prebrode početni šok od viđenja bivšeg, a adrenalin opadne, mogu se prilično brzo osećati dobro.

„Onima koji imaju složenija osećanja prema svom bivšem (čak i ako nisu bili svesni toga), možda će biti potrebno više vremena da se vrate u redovno stanje – možda će se mučiti tokom ostatka nedelje.

Profimedia
 

„Ako je potrebno duže od ovoga da biste se osećali bolje, tada je verovatno vredno da bolje pogledate svoja osećanja i pokušate da istražite šta se zaista dešava sa vama, možda sa prijateljem, ili idealno sa profesionalnim savetnikom ili terapeutom."

Emocionalni oporavak nije jednostavan proces, tako da možete pokazati malo saosećanja i dati sebi vremena ako vas je susret sa bivšim povredio, piše Metro.uk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike