Nije sve u lepoti niti lovi: Istraživanje pokazalo šta žene najviše privlači kod muškaraca

21.10.2023

13:34

0

Autor: V. I.

Kada biraju partnera. žene se nesvesno okreću onom muškarcu koji može da im obezbedi jednu, veoma bitnu stvar

Nije sve u lepoti niti lovi: Istraživanje pokazalo šta žene najviše privlači kod muškaraca
Copyright Profimedia

U ovim tmurnim vremenima, treba nam osmeha više nego ikad. U društvu ljudi sa zdravim smislom za humor svako se oseća bolje i optimističnije gleda na život. A još kada je reč o odnosu žena i muškaraca, to sve dobija dodatnu jačinu.

U nedavnom istraživanju, objavljenom u magazinu "Evolutionari Behavioral Sciences", psiholog Mič Braun s Univerziteta u Arkanzasu analizirao je kako duhoviti muškarci izazivaju privlačnost kod žena, ali u romantičnom kontekstu. U tu svrhu uradio je četiri odvojene studije, a svaka je koristila različite grupe uzoraka žena i metode prezentacije.

Prva studija - za ovu studiju 162 žene su ocenile šest muškaraca tokom na osnovu slike njihovog lica i odgovarajuće izjave. Učesnice su ocennjihvale humor, privlačnost i spremnost da mu daju svoj broj telefona.

Druga studija - u ovom istraživanju učestvovala je 81 žena, koja se upoznala sa osam muškaraca. One su ocenjivale svaku ispričanu šalu, uspeh muškarca da ih zabavi,  njihovu inteligenciju, veštinu u vaspitanju dece i potencijalnu zaradu.

Treća i četvrta studija - gupe od 109 i 141 žena ocenjivale su kvalitet humora i privlačnost muškarca za kratkoročnu i dugotrajnu vezu.

Rezultati

- Iako sam humoristički pristup ukazuje na prijateljski odnos, istinski smešan pokušaj da se zameje žena rezultira većom privlačnošću - rekao je autor Braun.

Ovaj rezultat je bio posebno izražen kada su muškarci procenjivani kao mogućnost za dugoročnu vezu i bio je značajniji ako je muškarac percipiran kao privlačan. Prema istraživanjima, uspešan humor ne samo da obezbeđuje prijateljstvo, već i kompetentnost, inteligenciju i potencijal za veću zaradu.

Pexels
 

Dugogodišnji prijatelji

- Tokom čitave studije, samo iskazivanje humora ukazivalo je na prijateljstvo prema potencijalnom partneru. To nam pruža neprekidne dokaze da je humor značajan pokazatelj interesovanja - rekao je Braun, dodajući da neuspeli ili neukusni pokušaj humora muškaraca ne izaziva odbojnost kod žena.

- Pozitivna duhovitost muškarca automatski će izazvati percepciju ljubaznosti i privlačnosti kod žena. Sklonost ka muškarcima sa humorom u odnosu na one bez humora bila je najočitija u kontekstu potencijalnih dugoročnih veza - naveo je on.

Pitanja bez odgovora

I pored studije ovog psihologa, ostala su ključna pitanja, uključujući  to kako muškarci procenjuju ženski humor i potencijalni uticaj različitih sadržaja šale na uvažavanje humora.

- Ove studije su se fokusirale na muškarce koji izazivaju humor i žene koje ga procenjuju. Razlike su uočene na grupnom nivou i ne odnose se nužno na pojedince - naglasio je Braun.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike