Zašto mnoge žene stenju tokom seksualnih aktivnosti?

27.09.2023

22:36

1

Da li su žene zaista bučne iz čistog zadovoljstva ili postoji neka druga svrha ovog ponašanja?

Zašto mnoge žene stenju tokom seksualnih aktivnosti?
Copyright Freepik

Naučnici su istraživali fenomen stenjanja tokom seksa, tehnički nazvanog "kopulaciona vokalizacija", kako bi bolje razumeli njegovu svrhu. U istraživanju sprovedenom 2011. godine na Univerzitetu u Lancashireu, 71 žena uzrasta između 18 i 48 godina detaljno je ispitan kako se njihov glas menja tokom seksualnih aktivnosti.

Rezultati su pokazali da većina žena stenje tokom seksa, ali to ne znači nužno da doživljavaju orgazam. Čak 66 odsto ispitanica priznalo je da stenje kako bi ubrzalo partnerov orgazam, dok 87 odsto to čini kako bi se osećale privlačnije i samopouzdanije. Takođe, istraživači su zaključili da ženski orgazmi obično dolaze tokom predigre, dok se kopulaciona vokalizacija najčešće čuje pre ili istovremeno sa muškim orgazmom.

Freepik
 

Međutim, važno je napomenuti da stenjanje nije nužno povezano samo sa zadovoljstvom. Postavlja se pitanje da li žene stenju samo kako bi udovoljile muškarcu? Iako postoji ograničeno istraživanje u ovoj oblasti, mediji često promovišu ideju da je stenjanje znak orgazma i dobrog seksa.

Stručnjaci kažu da stenjanje može biti strategija za lažiranje orgazma i da to nije baš najmudriji potez. Autorka i seksualna edukatorka Peti Brisben savetuje žene da koriste svoj glas tokom seksa samo kada su zaista zadovoljne, umesto da ga koriste kako bi prikrile nedostatak zadovoljstva. Ističe se da je važno komunicirati sa partnerom o svojim potrebama i željama umesto da se koristi lažni zvuk zadovoljstva.

Profimedia
 

Takođe, važno je napomenuti da žene nisu jedini primati koji prave zvukove tokom seksa. U životinjskom carstvu, ženke drugih vrsta takođe izražavaju svoje seksualno uzbuđenje kroz vokalizaciju. Stenjanje može biti način da se žene izraze i dobiju ono što žele u krevetu, a danas su možda glasnije nego ikad pre, jer se ohrabruju da budu otvorene u izražavanju svojih želja i potreba.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike