Tužan razlog zbog kog pametne žene sve češće ostaju same: Da li muškarci žele malo štene za devojku umesto ravnopravnog saigrača?

25.07.2023

13:32

0

Autor: K. O.

Inteligentne žene shvataju da ako žele da uđu u vezu, to je zato što žele da budu sa nekim, a ne zato što moraju da budu sa njim

Tužan razlog zbog kog pametne žene sve češće ostaju same: Da li muškarci žele malo štene za devojku umesto ravnopravnog saigrača?
Copyright Freepik

Koliko puta ste sreli pametnu i uspešnu damu, a samu? I dok joj se dive zbog sjajnih poslovnih rezultata, u tajnosti je žale jer nije našla onog pravog. A zašto je to tako.

Ovo pitanje postavio je i poznati nagrađivani američki bloger Džejms Majkl Sema. Napisao je svoje mišljenje koje je preneo portal YourTango.

Nedavno mi je poslat članak pod naslovom „Dame, što ste pametnije, veća je verovatnoća da ćete biti slobodne“.

Pa, dobro... ali zašto?

U članku se citira više izvora da bi se opravdala njegova široka opštost i za muškarce i za žene. I nakon što pročitate sve to, možda se pitate "zašto sam još uvek sam?" Ovo bi moglo zvučati tačno za pametne žene, posebno.

Za muškarce se u tolikim rečima tvrdi da smo mi u suštini pokretači moći u vezama i želimo samo ženu koja će nam biti podređena, a ne jednaka; da pametni, ambiciozni, obrazovani muškarci žele nekoga koga mogu oblikovati onda ona ostane kod kuće sa decom, a on izađe i donese kući slaninu.

I kažu da putovanje kroz vreme nije moguće; izgleda da smo se upravo vratili u 1950-e.

Generalizacija o ženama je da što ste inteligentniji, to ste više pretnja. Pretpostavka muškaraca će biti da ste arogantni, nadmoćni, izazovni.

Freepik
 

Razgovarajte o održavanju ideje da je samo muškarcima „dozvoljeno“ da budu pametni i uspešni, ali ženama nije – ako žele partnera.

Mislim da je sigurno reći da je većina vas koji ovo čitate dovoljno pametna i zrela da prepoznaju ove generalizacije kakve jesu - smeće.

Da li je tačno da pametne žene duže ostaju same?

Vrlo moguće, da. Da li je tačno da neki muškarci žele malo štene za devojku umesto ravnopravnog saigrača? Da, siguran sam da jeste. Ali da li je ovo pojam koji želimo da širimo kroz društvo kao prihvaćenu većinu „stvari upravo onako kako stoje“?

Ne, prestanite!

(Dozvolite mi da kažem: razumem da različiti aranžmani funkcionišu za različite ljude, i nema ničeg lošeg u tome da ostanete kod kuće kao mama ili domaćica ako je to ono što vas oboje čini srećnim. Kada smo moj brat i ja rođeni, naša majka je pokrenula sopstveni posao kako bi mogla da bude kod kuće sa nama i to joj je omogućilo slobode koje inače ne bi imala sa tradicionalnim poslom.)

Dakle, koji je pravi razlog zašto će pametnije žene duže ostati same?

Pa, nemam članke i statističke podatke koji bi potvrdili moje mišljenje, ali ono što imam je iskustvo iz stvarnog života u razgovoru i druženju sa inteligentnim ženama.

Freepik
 

Pravi razlog je sledeći: one razumeju kako da iskorene opresivne se**nje i ne pristaju na nekoga ko će ih tretirati kao imovinu.

Oni shvataju da ambiciozni muškarac koji je siguran u sebe zapravo želi suprotno od žene čije ciljeve i snove može da uguši zarad svojih. On želi ženu koja će stajati pored njega u životu, podržavajući ga u njegovim poduhvatima kao što on podržava nju u njenim.

Inteligentne žene shvataju da ako žele da uđu u vezu, to je zato što žele da budu sa nekim, a ne zato što moraju da budu sa njim.

Iz tog razloga, oni će se zbližiti, biti ljubazniji jedni prema drugima i više ceniti svog saigrača — jer su se okupili po izboru, a ne po nuždi.

Muškarci žele ženu koja će biti partner u zločinu dok i dalje cene njegovu želju da učini ono što muškarca čini muškarcem.

Male stvari poput otvaranja vrata ili uzimanja njenog kaputa. Stvari kao što je da se oseća sigurno i zaštićeno. Ne zato što ona to nije u stanju da uradi sama, već zato što želi da joj pokaže da mu je stalo.

Lepota ove kombinacije je u tome što omogućava oba partnera da žive individualne živote dok su i dalje emocionalno i romantično povezani.

Mentalitet „Ne treba mi muškarac“ ovde nije rešenje.

Previše nezavisnosti može učiniti da se muškarac oseća nepoželjnim i potcenjenim. Muškarci znaju da vam nisu potrebni, ali mi želimo da nas želite.

Freepik
 

Žene ovih dana su smele, pametne i obrazovane - znaju šta žele. Ono što oni ne žele je generalizovani šovinista kategorisan u ovom članku.

Bez obzira na vašu rasu, pol ili bilo koji drugi kvalitet, i umesto da se neprestano pitate "zašto sam još uvek sam?" nikada ne dozvolite nikome da vas natera da osećate da ste „previše pametni“ ili „suviše uspešni“ činite nedostojnim ljubavi. Istina je da je upravo suprotno - napisao je bloger Džejms Majk Sema.

I pogodio pravo u metu!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike