Malo poznat razlog zašto nikada ne treba da držite biljke na prozorskim daskama

21.03.2024

09:14

0

Autor: V. I.

Uprkos tome što ulepšavaju pogled, ipak se potrudite da ih ne stavljate baš tu

Malo poznat razlog zašto nikada ne treba da držite biljke na prozorskim daskama
Copyright Freepik

Ako ste svoju omiljenu sobnu biljku stavili na prozorsku dasku, možda ćete nakon ovog teksta ipak želeti da je premestite, i to što je pre moguće. Kućne biljke mogu mnogo toga da dodaju vašem domu, jer donose sa sobom spokojnu, umirujuću atmosferu, smanjuju pojavu vlage i plesni i pružaju prelepo zelenilo koje doprinosi lepotu vašeg doma. Iako zvuči jednostavno, nije samo dovoljno otići u radnju ili na pijacu, kupiti šta nam se dopada i staviti na mesto koje privlači pažnju, jer sve one imaju različite potrebe.

Verovali ili ne, jedno od najčešćih mesta za pozicioniranje novopridošlih  biljaka u kući zapravo može biti najgore moguće - da, mislimo na prozorsku dasku.

Freepik
 

 

Možda bi bilo primamljivo da svoju kućnu biljku stavite na dasku ispod prozora, poznatu još pod imenima potprozorska daska ili  okapnica, jer je naizgled to mesto sa što više svetlosti. Međutim, to bi zapravo moglo biti stvarno štetno za vašu biljku jer nemaju sve iste potrebe, a neke od najčešćih sobnih biljaka neće uopšte biti srećne pored prozora.

Ovo uključuje ljubičice i ljiljane, kojima će previše sunca spržiti lišće i ostaviti ih obeleženim ružnim crnim prugama. Osim njih biljke koje neće uživati da budu ostavljene na direktnoj sunčevoj svetlosti jesu: bršljan, paprat, svekrvin jezik, biljka pauk i begonije.

 

Freepik
 

Međutim, ako ste baš zapeli da iskoristite prozorsku dasku za izložbu biljaka u svom domu, onda definitivno imate neke opcije, ali morate pažljivo odabrati biljku koja će apsolutno uspevati na puno direktne sunčeve svetlosti.

Pravac vašeg prozora takođe čini razliku u odnosu na ovaj jer više biljaka može da se nosi sa iskakanjem na prozorskoj dasci okrenutoj prema severu nego na sunčanoj zapadnoj ili južnoj.

Takođe je važno zapamtiti temperaturne fluktuacije koje dolaze u obzir na prozorskoj dasci - često ove oblasti u kući mogu da osciliraju od promaje i hladnoće do jako vruće, pa ako primetite da vaša biljka ne reaguje dobro na svoju lokaciju, nikada ne oklevajte da ga premestite negde drugde u vašem domu gde bi mogao biti zdraviji, piše Mirror.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike