Nerviraju vas visoki računi za struju? Za to bi mogli da budu krivi ovi uređaji - pravi su energetski vampiri

14.05.2023

19:14

0

Autor: Z.A.S.

Verovatno to niste ni znali, ali ovi uređaji troše struju i kada ih ne koristite

Nerviraju vas visoki računi za struju? Za to bi mogli da budu krivi ovi uređaji - pravi su energetski vampiri
Ilustracija - Copyright Freepik

Ne postoji osoba koja se raduje mesečnim računima, a svi znamo da oni često predstavljaju veliki udarac na kućni budžet.

Ipak, određene sitne promene mogu da vam pomognu da smanjite račune i na taj način uštedite novac.

Ono što je najbitnije, jeste da shvatite koliko energije troše uređaji koji su uključeni, a ne koristite ih.

Primera radi, kada napunite telefon, punjač ostavite u utičnici? A uglavnom i laptop ostavite uključen u struju, čak i kada ga ne koristite?

Kako stoje stvari sa televizorom? Ne koristite ga, ali je, naravno, uređaj uključen u struju? Upravo sve to dovodi do većih računa.

- Ako uređaj ostavite uključen ili na napajanju dok ga aktivno ne koristi, on će trošiti struju - navodi za "Metro" Natalia Lašim iz "Discount Codea".

Freepik
 

- To je zato što će električna energija i dalje moći da prolazi kroz uređaj, povećavajući tako vašu potrošnju energije i, nažalost, vaše račune. -

Ona je navela i koji su uređaji najveći energetski vampiri koji mogu biti odgovorni za visoke račune za struju.

Unsplash
 

Frižider

Budući da frižider mora stalno da bude uključen, nije ni čudno preko 12% energije celokupnog domaćinstva dolazi samo iz frižidera/zamrzivača. Očigledno je da ne možete samo isključiti frižider kada ga ne koristite, ali Lašim kaže da postoje načini da osigurate da radi što efikasnije - što znači da ćete imati manje račune.

- Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, najjednostavniji je način da osiguramo njegov efikasniji rad - savetuje, a prenosi Poslovni.hr.

Pixabay
 

Televizor

Veliki broj ljudi ostavlja uključen TV i kada za to nema potrebe. "Priključen TV troši 1,3 kWh", navodi Lašim koja preporučuje da televiziju isključite kada je zaista ne gledate.

Profimedia
 

Konzole za igranje

Isto kao i kod televizora, mnogi ostavljaju konzole igrica uključene sve vreme, što se svakako odražava i na vaše račune pa bi ih trebalo isključiti s napajanja kada ih ne koristite.

Pexels
 

Kuvalo

Iako kuvalo za vodu nije najgori krivac na ovoj listi, Lašim ističe da će povećati vaše račune ako je stalno uključen. Stoga bi bilo najbolje da ga isključite iz struje kada ga ne koristite.

Pixabay
 

Punjači

Mnogi od nas ostavljaju punjače uključene u struju i kada ih ne koristimo što stvara nepotrebni trošak i zbog toga je najpametnije da i punjač isključite iz utičnice jednom kada napunite uređaj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike