Snizite račun: Sedam neočekivanih trikova koji smanjuju potrošnju struje vašeg zamrzivača

23.03.2024

11:04

0

Autor: V. I.

Počnite već danas i uverite se u razliku koju ove male promene mogu napraviti

Snizite račun: Sedam neočekivanih trikova koji smanjuju potrošnju struje vašeg zamrzivača
Copyright Profimedia

Da li ste znali da vaš zamrzivač može biti jedan od glavnih potrošača struje u vašem domaćinstvu? U doba kada su računi za električnu energiju sve veći, pronalaženje načina za uštedu struje postaje ključna stvar.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, ali iznenađujuće efikasnih trikova koji mogu pomoći da vaš zamrzivač radi efikasnije, čime se smanjuje njegova potrošnja struje. Ovde ćemo vam otkriti kako da optimizujete upotrebu zamrzivača i ostvarite značajne uštede na računima za struju.

1. Pravilno popunite zamrzivač

Da li ste znali da pun zamrzivač radi efikasnije? Hrana koja se već nalazi unutra pomaže u održavanju niske temperature, što smanjuje potrebu za stalnim hlađenjem. Ako nemate dovoljno hrane, postoje razne ideje čime možete da ga popunite. Međutim, važno je ne pretrpavati ga, jer to može ometati cirkulaciju hladnog vazduha. Takođe, kad stavljate kese, obavezno iz njih izbacite što više vazduha jer to doprinosi lakšem hlađenju. 

Profimedia
 

2. Održavajte pravilnu temperaturu

Previše hladno nije uvek bolje. Postavljanje vašeg zamrzivača na optimalnu temperaturu od -18° C je dovoljno za sigurno čuvanje hrane, a svako dodatno snižavanje temperature nepotrebno povećava potrošnju energije.

3. Redovno odleđivanje

Led koji se nakuplja unutar zamrzivača može povećati potrošnju energije. Redovno odmrzavanje, pre nego što led dostigne debljinu od oko šest milimetara, može značajno poboljšati efikasnost. Možete i primeniti trik s uljem koji će da smanji količinu leda na zidovima.

4. Zatvorite čvrsto vrata

Često otvaranje vrata ili loše zatvaranje može dovesti do gubitka hladnoće i veće potrošnje energije. Uverite se da vrata vašeg zamrzivača dobro dihtuju.

5. Iskoristite hladnu vodu

Kada odmrzavate hranu, umesto da koristite mikrotalasnu, planirajte unapred i ostavite je u frižideru. Hladnoća koju oslobađa odmrznuta hrana pomoći će u hlađenju unutrašnjosti, smanjujući rad zamrzivača.

Profimedia
 

6. Pozicionirajte pametno

Držanje zamrzivača dalje od izvora toplote kao što su peći, radijatori ili direktno sunčevo svetlo može smanjiti njegovu potrošnju energije.

7. Razmislite o zamrzivaču sa samootapanjem

Iako možda zahtevaju više energije za sam rad, dugoročno gledano, modeli sa funkcijom samootapanja mogu uštedeti vreme i energiju potrebnu za ručno odmrzavanje.

Primena ovih jednostavnih saveta može vam pomoći da smanjite potrošnju struje vašeg zamrzivača i uštedite novac na računima za električnu energiju. Ne samo da ćete poboljšati efikasnost vašeg aparata, već ćete i doprineti očuvanju okoline kroz smanjenu potrošnju energije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike