Ptica vam je uneredila automobil? Nema čekanja, važno je da ga očistite što pre

24.05.2024

17:16

0

Autor: K. O.

Znamo da je gadno, ali može da izazove oštećenja

Ptica vam je uneredila automobil? Nema čekanja, važno je da ga očistite što pre
Copyright Profimedia

Koliko ste samo puta ujutru kad krenete na posao zatekli vaš automobil uneređen ptičijim izmetom. I verovatno vas je mrzelo da ga odmah očistite. 

Ruku na srce, mnogi vozači često zanemaruju tragove ptičjeg izmeta na svojim automobilima, ali malo ko zna koliko te mrlje mogu biti štetne za lak vašeg vozila. Nedavna istraživanja pokazuju da kiselina prisutna u ptičjem izmetu može izazvati ozbiljna oštećenja na laku automobila, posebno kada je vozilo izloženo visokim temperaturama i vlazi.

Ptice izlučuju amonijak i urin u obliku kristala mokraćne kiseline, što čini beli deo ptičjeg izmeta. Kada ova kiselina dođe u kontakt sa lakom vozila, može uzrokovati fleke, promene boje i čak oštećenje površinskog sloja laka.

Pod uticajem sunca, uretanski prozirni premaz na automobilu omekšava, što omogućava da se izmet bolje prilepi za površinu.

Dodatno, tradicionalni voskovi nisu dovoljno otporni na ove kiseline i pružaju samo privremenu zaštitu. Čišćenje ptičjeg izmeta treba biti što brže i pažljivo kako bi se sprečila dalja oštećenja.

Perionica automobila je preporučena opcija za uklanjanje ptičjeg izmeta, izbegavajući korišćenje sprejeva za brzo čišćenje koji mogu zadržavati kiselinu na površini. Takođe, treba izbegavati ribanje suvog izmeta kako bi se sprečilo oštećenje laka.

Profimedia
 

Koristeći sredstva za uklanjanje insekata specifično napravljena za borbu protiv kiselih mrlja na vozilima i krpe od mikrovlakana za nežno čišćenje, možete efikasno ukloniti ptičji izmet bez oštećenja laka.

Na kraju, iako voskovi pružaju samo ograničenu zaštitu od ptičjeg izmeta, održavaju površinu hidrofobnim, što olakšava kasnije čišćenje.

Zato, budite pažljivi prema tragovima ptičjeg izmeta na vašem vozilu i redovno ih uklanjajte kako biste sačuvali lepotu i integritet automobilskog laka, piše Radiosarajevo.ba.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike