Urbana legenda kosi se sa zakonima fizike: Da li zalivanje po sunčanom danu zaista spaljuje vaše biljke

27.03.2024

09:11

0

Autor: V. I.

Svi znamo za tvrdnju da će polivanje biljaka po suncu napraviti opekotine po lišću

Urbana legenda kosi se sa zakonima fizike: Da li zalivanje po sunčanom danu zaista spaljuje vaše biljke
Copyright Pixabay

U vreme kada je internet prepun raznoraznih tvrdnji koje nam izazivaju zbunjenost svojim oprečnim stavovima, jedan od "stručnih" saveta je prerastao u baštenski mit, a to je da zalivanje tokom sunčanih dana može da spali vaše biljke.

Urbana legenda

Ideja da zalivanje biljaka u vrućim, sunčanim danima može da spali lišće prerasla je u urbanu legendu, uglavnom zbog nesporazuma u ​​vezi s opekotinama na lišću. Smeđe, spaljene ili smežurane površine lisnog tkiva nisu uzrokovane zalivanjem lišća na podnevnom suncu. Naprotiv, to je prvenstveno rezultat nedovoljnog snabdevanja vodom.

Štaviše, faktori koji nisu povezani sa suncem, kao što su ekstremni vetar, mraz ili nepropisno razblaženo đubrivo, mogu izazvati opekotine listova. 

Često se usađuje u umove kućnih baštovana legenda da kapljice vode oponašaju sićušne lupe koje usmeravaju sunčevu energiju stvarajući intenzivno tople laserske zrake koji sagorevaju lišće. Dalje negovanje lažnog narativa je ideja da je veća verovatnoća da će vlažne površine lišća izgoreti nego suve zbog sposobnosti vode da efikasno provodi toplotu. Nijedna od ove dve teorije nije tačna.

Pixabay
 

Fizika to lepo objašnjava

Razbijanje mita svodi se na fiziku i razumevanje kako rastojanje (ili žižna daljina) i uglovi čine statistički nemogućim da kapljica vode dovoljno fokusira sunčevu svetlost na način koji bi spalio list. Jednostavno rečeno, pošto kapljice vode leže ravno na listu, one nisu u stanju da fokusiraju svetlost dovoljno efikasno da izazovu spaljivanje listova. Štaviše, ako ste ikada gledali šta se dešava kada sunce izađe posle letnje kiše, videli ste koliko brzo kapljice vode isparavaju. Ovo takođe uništava ideju da su sunce plus voda na lišću jednako ugljenisanje. 

Najbolje prakse za zalivanje biljaka

Ako primetite da lišće vaših biljaka izgleda prepečeno, zalijte ih bez obzira na to koliko je sunčano. Međutim, usmerite vodu ka korenu da biste obezbedili najefikasniju hidrataciju. Iako nije zločin lagano tuširati lišće, ne želite da koristite ovaj metod kao primarni izvor navodnjavanja vodom, posebno ako to radite kada je sunce na vrhuncu. Razlog leži ne u opekotinama već u isparavanju. Ako zasitite lišće vaše biljke na dnevnoj vrućini, sunce će da ispariti većinu vode, a samim tim i lišiti korenov sistem dragocenih sredstava za život.

Pixabay
 

Kad je najbolje zalivati

Da biste podstakli zdrav rast, nastojte da zalivate svoje biljke rano ujutro ili kasno uveče kada je tlo hladno. To će povećati šanse da voda prodre u koren biljke pre nego što ispari. Pored toga, ako vaše biljke ujutru temeljno zalijete, one imaju dovoljno vremena da skladište vlagu ispod površine tla kako bi tolerisale toplotu koju generiše podnevno sunce.

Koliko često se preporučuje

Konačno, nemojte da vas zavara izgled. U vrućem danu, površina tla može izgledati suva, ali ispod je i dalje vlažna. Da biste izbegli prekomerno zalivanje, koristite drveni štapić da proverite nivo vlage u zemljištu. Ubacite bilo koji alat oko 7-10 cm u tlo, ako je vlažno, sačekajte sa hidratacijom, međutim, ako je drvce suvo, vreme je da dodate vodu, piše House Digest.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike