Bašta iz tegle: Zasadite klice i za nekoliko minuta dnevne brige imaćete superzdrav dodatak jelu (VIDEO)

25.09.2023

12:02

0

Autor: V. I.

Sve više ljudi se okreće uzgajanju namirnica kod kuće

Bašta iz tegle: Zasadite klice i za nekoliko minuta dnevne brige imaćete superzdrav dodatak jelu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Uzgajanje klica u tegli je jednostavno i možete ih ubrati za oko deset dana. Možete ih u potpunosti uzgajati u zatvorenom prostoru i ne zahtevaju posebno svetlo za uzgojanje u zatvorenom. Zimi klice mogu klijati na različitim mestima u kući – najbolje u kuhinji gde je toplije, čak i blizu šporeta ili nekog drugog grejnog tela. 

Profimedia
 

Postupak uzgajanja

Pre svega potrebna vam je čista staklena tegla i semenke biljke čije klice želite da uzgojite. Bilo bi dobro da tegla ima šupljikav poklopac kao u donjem videu ili, ako ga nemate, iskoristite čistu krpicu koju ćete pričvrstiti kao poklopac gumicom za kosu.

  • Ubacite semenke, sipajte dva-tri decilitra vode i ostavite preko noći.
  • Ujutro procedite a tečnost nemojte da bacite već je iskoristite da njome zalijete biljke. Teglu okrenite naopako da višak tečnosti iscuri kroz rupice ili tkaninu,
  • Ponavljajte proces ujutro i uveče.
  • Nakon sedam do deset dana dobićete svoje klice koje su spremne za dalju upotrebu.
  • Unsplash
     

    Bitna napomena

    Važno je ispirati klice svako jutro i veče i voditi računa da voda potpuno iscuri (u suprotnom će istrunuti). Kada vam se tegla napuni, uzmite sve klice, isperite toplom vodom da se očiste i iskoristite cediljku za salatu da uklonite višak vode.

    Pexels
     

    Kako da ih čuvate

    Kad ih procedite kroz cediljku, stavlte ih na papirni ubrus da biste se uverili da nema vode. Zatim ih pohranite u adrekvatnu otvorenu posudu da biste obezbedili protok vazduha. Na taj način vaše klice mogu da izdrže oko pet dana u vašem frižideru.

    Kako se koriste

    Odlične su sirove u salati ili sendviču a odličan su dodatak svim jelima. Za početnike su najboje klice lucerke jer se brzo i lako rastu a ako ne volite jake mirise izbegnite klice potočarke ili spanaća.

     

     

    Bonus video:

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike