Sam svoj majstor: Beli luk možete da gajite i kod kuće pa čak iako nemate terasu (VIDEO)

07.09.2023

12:03

0

Autor: K. O.

Kad budete videli kako se se prosto sadi, neće vam više pasti na pamet da ga kupujete na pijaci

Sam svoj majstor: Beli luk možete da gajite i kod kuće pa čak iako nemate terasu  (VIDEO)
Beli luk - Copyright Freepik

Ljudi se polako vraćaju svojim korenima, pa tako sve više nas u gradskim uslovima nalazi načina da se bavi takozvanim urbanim baštovanstvom. Čak iako nemate svoje parčence zemlje pa ni terasu, postoji određeno povrće koje možete da gajite u kući, kraj prozora. 

Jedno od njih je i beli luk. Poznat kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, rado je viđen gost srpske trpeze. Zbog svoje specifične arome, bukvalno ide u sva moguća jela, osim, koliko je nama poznato u - kolače.

Kada počnete da ga uzgajate kod svoje kuće ne samo da ćete dobiti hranu za koju ste sigurni da nije pretrpana pesticidima, već ćete i uštedeti novac za njenu kupovinu.

Jedan korisnik na Instagramu je podelio svoj način uzgajanja belog luka, a nama se dopalo to što pre svega štedi prostor.

Unsplash
 

1. Pripremite posudu punu odvojenih čenova belog luka.

2. Uzmite prazan plastični balon od vode i probušite na njemu rupe lemilicom na razmaku od oko 5 centimetara (beli luk voli gužvu u zemlji). Probušite ukrug u redovima do otvora posude. Rupe treba da budu veličine čenova.

 

 

3. Potom na dno stavite zemlju u visinu prvog reda rupa. U svaku rupu stavite po čen belog luka i dopunite zemljom da bude lepo ušuškan.

4. Potom opet stavite red čenova uguranih dopola u rupe pa zemlju.

5. Zalijte dvaput nedeljno sa pola litre vode - zemlja treba da bude vlažna.

6.  Posle mesec dana trebalo bi da možete da uživate u plodovima svoga rada. Čistim makazama secnite zelena perca belog luka i nastavite da uzgajate svoj beli luk na prozoru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike