Unesite novu energiju u kuhinju: Ideje za uređenje koje možete realizovati sami ovog vikenda

15.08.2023

12:00

0

Autor: K. B.

Osim što vam omogućavaju da uštedite novac, samostalni projekti takođe mogu biti veoma zabavni i kreativni

Unesite novu energiju u kuhinju: Ideje za uređenje koje možete realizovati sami ovog vikenda
Uređenje kuhinje - Copyright Unsplash

Kada je u pitanju uređenje kuhinje, ovakvi projekti omogućavaju vam da kreirate funkcionalan i dobro organizovan prostor koji se prilagođava vašim potrebama i stilu. To je, složićete se, posebno važno kada je ovaj deo doma u pitanju.

Želimo da vas inspirišemo da preduzmete korake kako biste svoju kuhinju učinili urednijim, organizovanijim, praktičnijim i estetski privlačnijim prostorom za rad. Jer, kuhinja često nosi epitet srca porodičnog doma i postaje mesto gde ne samo pripremate obroke, već i provodite dragoceno vreme sa svojom porodicom i prijateljima.

Uhvatite se sami u koštac sa prljavom sudoperom

Ako se suočavate sa zapušenim odvodima i neprijatnim mirisima iz sudopere, nemojte brinuti - postoji rešenje! Prvo, pregledajte cevi i odvode ispod sudopere kako biste uočili eventualne nakupine otpada ili ostatke hrane koji blokiraju odvod. Ako primetite takve prepreke, pažljivo ih uklonite rukom ili pincetom. Ukoliko odvodi nisu začepljeni, a voda i dalje slabo otiče, možda ćete morati koristiti hemijski proizvod za čišćenje odvoda. Na tržištu postoji širok izbor proizvoda namenjenih za ovu svrhu. Pratite uputstva na proizvodu i sačekajte nekoliko sati pre nego što isperete sudoperu obilnom količinom vode. Ako ni jedan od ovih koraka ne da željene rezultate, razmislite o upotrebi alata kao što je spirala za otpušavanje odvoda. Umetnite spiralnu sondu u odvodnu cev i pažljivo je okrećite kako biste razbili eventualne blokade.

Unsplash
 

Kreirajte police ispod sudopere

Često ostaje neiskorišćen prostor ispod sudopere, ali sa malo kreativnosti, možete ga iskoristiti za dodatnu odlaganje i organizaciju. Upotrebom drvenih polica možete jednostavno pričvrstiti odlagalšta na bočne strane prostora ispod sudopere. Zavisno od raspoloživog prostora, dodajte više polica kako biste držali predmete kao što su deterdženti, sunđeri, krpe i druge potrepštine. Ako imate problema sa organizacijom i razvrstavanjem predmeta ispod sudopere, razmotrite dodavanje pregrada kako biste stvorili razdvojene prostore za svaku kategoriju predmeta. Na primer, upotrebom drvenih pregrada ili plastičnih kutija sa poklopcem možete jasno razdvojiti krpe od drugih predmeta. Vertikalni prostor ispod sudopere takođe može biti iskorišćen postavljanjem visećih pregrada, što će vam pomoći bolje organizovati manje predmete poput sunđera i četkica za pranje. Ako je vaša kanta za smeće smeštena ispod sudopere, razmislite o korišćenju prostora na vrhu kante za dodatnu organizaciju - recimo, dodavanjem drvene police ili plastične pregrade koja će vam omogućiti bolje organizovanje ovog dela kuhinje.

Pexels
 

Popravite ili osvežite pločice

Samostalno možete obaviti popravke ili obnoviti pločice u kuhinji, iako će biti potrebne određene veštine i alati. Za popravku pločica koristite klešta, čekić, dleto, odvijač, brusni papir, lepak za pločice, fug masu, gumeni čekić i ravnu dasku ili lopaticu. Prvo, uklonite oštećene pločice koristeći klešta i čekić. Ako je potrebno, koristite dleto za uklanjanje ostatka lepka i materijala. Pre nego što postavite nove pločice, obezbedite ravnu, čistu i suvu podlogu. Ukoliko je potrebno, pripremite podlogu brusnim papirom kako biste osigurali prijanjanje novih pločica. Nanesite lepak na podlogu i postavite nove pločice. Gumenim čekićem poravnajte pločice i utisnite ih u lepak, a potom sačekajte da se lepak osuši. Nakon sušenja lepka, napunite fuge fug masom. Koristite ravnu dasku ili lopaticu kako biste ravnomerno rasporedili fug masu i uklonili višak. Nakon što fug masa osuši, vlažnom krpom očistite površinu pločica i uklonite sve tragove suvišne fuge.

Napravite vaze od starih tegli

Transformacija starih tegli u vaze može biti jednostavan i kreativan samostalni projekat. Odaberite stare tegle koje želite koristiti kao osnovu za vaze. Ako su prljave, operite ih sapunicom i vodom, a zatim ih dobro osušiš. Ukoliko želite promeniti boju tegli, odaberite boju po vašem ukusu i ravnomerno je nanesite na površinu tegle. Sačekajte da boja potpuno osuši pre nego što nastavite sa dekoracijom. Kreativno ukrasite tegle prema svojim željama - to može uključivati lepljenje traka oko ruba tegle, dodavanje zanimljivih nalepnica ili sličnih ukrasa. Nakon što završite sa dekoracijom, ubacite prolećne cvetove u tegle. Izaberite cveće koje vam se dopada i prilagodite ga veličini tegle. Ako je potrebno, dodajte vodu u teglu kako biste održali cveće svežim.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike