Oslobodite se dosadnih smrdibuba: Šest trikova koji ih teraju na bežanje kao i ostale nepoželjne goste

17.05.2023

12:06

0

Autor: K. B.

Smrdibube su mali insekti koji emituju neugodan miris i često postaju problem za mnoga domaćinstva

Oslobodite se dosadnih smrdibuba: Šest trikova koji ih teraju na bežanje kao i ostale nepoželjne goste
Copyright Profimedia

Ako ste ikada imali susret s ovim nepoželjnim gostima u svom domu, znate koliko mogu biti iritantni i naporni. Ali nema razloga da se očajavate! Danas vam predstavljamo šest proverenih metoda koje možete primeniti kako biste se rešili smrdibuba jednom zauvek.

1. Prirodna sredstva za odbijanje smrdibuba

Smrdibube imaju osetljiva čula mirisa i postoji nekoliko prirodnih supstanci koje imaju neprijatan miris i koje mogu odbiti ove insekte. Jedna od najpopularnijih opcija je korišćenje esencijalnih ulja. Esencijalna ulja poput eukaliptusa, lavande, mente, ruzmarina i limuna imaju jak miris koji smrdibube ne podnose.

Možete napraviti sprej tako što ćete razblažiti nekoliko kapi ovih ulja u vodi i raspršiti po mestima gde se smrdibube najčešće pojavljuju. Osim toga, možete postaviti i mirisne biljke poput lavande, nane ili ruzmarina na prozorske daske ili u baštu kako biste ih odbili.

Profimedia
 

2. Začepite i popravite pukotine

Smrdibube su vrlo sitni insekti i mogu se provući kroz najmanje pukotine.Zbog toga, važno je pažljivo pregledati prozore, vrata, zidove i druge potencijalne ulaze u vaš dom i popraviti sve pukotine i otvore koje pronađete. Koristite silikon ili cement da biste ih zaptili i sprečili ulazak smrdibuba.

3. Uklanjanje izvora hrane i skloništa

Hrane se trulim i fermentisanim biljnim materijalom. Važno je ukloniti potencijalne izvore hrane za njih, kao što su trule biljke ili ostaci hrane. Redovno čistite svoju baštu, uklanjajte trule plodove ili povrće i održavajte svoj dom čistim. Takođe, izbegavajte zadržavanje vlage u prostorijama jer smrdibube vole vlažna mesta. Popravite curenja i osigurajte da prostorije budu dobro provetrene.

4. Korišćenje insekticida i pesticida

Ako se suočite s velikom invazijom smrdibuba, možete se odlučiti za upotrebu insekticida ili pesticida. Važno je pažljivo pročitati uputstva i pratiti sigurnosne smernice prilikom korišćenja ovih proizvoda. Izaberite proizvode koji su posebno formulisani za suzbijanje smrdibuba i pratite uputstva o načinu primene. Imajte na umu da upotreba hemikalija treba biti poslednje sredstvo i da treba biti pažljivo i odgovorno korišćena.

Pixabay
 

5. Pozivanje stručnjaka

Ako se suočavate s ozbiljnom invazijom smrdibuba koju ne možete sami kontrolisati, preporučuje se da se obratite stručnjaku. Insektolozi imaju znanje i iskustvo u suzbijanju različitih vrsta insekata, uključujući smrdibube. Oni će moći da pruže stručno mišljenje, identifikuju izvor infestacije i preporuče adekvatne mere za kontrolu. Stručnjaci će vam pružiti informacije o tome kako se pripremiti za tretman, koliko će trajati i koje su mere opreza neophodne nakon tretmana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike