Budi spremna za prolećno sređivanje bašte: Ideje i saveti

30.03.2023

09:35

0

Pre nego što u potpunosti uživate u svojoj bašti, potrebno je da je pripremite za novu sezonu

Budi spremna za prolećno sređivanje bašte: Ideje i saveti
Copyright https://www.pexels.com/photo/man-holding-orange-electric-grass-cutter-on-lawn-1453499/

Proleće je vreme kada se priroda budi, a vrtovi počinju da se transformišu u živopisne oaze boja i mirisa. Međutim, pre nego što u potpunosti uživate u svojoj bašti, potrebno je da je pripremite za novu sezonu.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja i saveta kako da budete spremni za prolećno sređivanje bašte.

Očistite baštu

Prvi korak u pripremi bašte za proleće je da je očistite. Uklonite sve ostatke jesenjeg lišća i granja, kao i mrtve delove biljaka. Takođe, možda ćete morati da uklonite korov i obrežete grmlje koje je prethodne godine naraslo previše.

Pripremite zemlju

Posle čišćenja, zemlju treba pripremiti za novu sezonu. To uključuje okopavanje, dodavanje đubriva i komposta i uklanjanje kamenja i drugih nečistoća. U zavisnosti od vašeg vrta i biljaka koje gajite, možda ćete morati da prilagodite ovaj korak.

Odaberite nove biljke

Ako planirate da dodate nove biljke u svoj vrt, sada je pravo vreme za to. Razmislite o bojama, visinama i teksturama biljaka i birajte one koje najbolje odgovaraju vašim željama i potrebama vašeg vrta.

Sadite seme

Sadite seme u unutrašnjim posudama ili u bašti. Proverite kojim biljkama odgovara direktno sejanje u baštu, a kojima je potrebna predkultura u unutrašnjim posudama. Neka semena mogu da seju direktno u zemlju, a neka je potrebno posaditi u saksije ili posude.

Planirajte raspored biljaka

Raspored biljaka je važan faktor koji može da utiče na rast i razvoj vašeg vrta. Razmislite o visinama, bojama i teksturama biljaka i pokušajte da ih rasporedite na način koji će izgledati harmonično i lepo.

Održavajte baštu redovno

Redovno održavanje bašte tokom proleća je ključno za njeno zdravlje i lepotu. To uključuje zalivanje, đubrenje, obrezivanje, uklanjanje korova i bolesti, kao i uklanjanje mrtvih delova biljaka.

Koja je najbolja vrsta kosilice za male travnjake?

Kada su u pitanju male travnjaci, najbolja vrsta kosilice za vas zavisiće od nekoliko faktora, uključujući veličinu travnjaka, vaše potrebe i budžet. U nastavku vam donosimo nekoliko opcija koje bi mogle da odgovaraju vašim potrebama.

Ručne kosilice za travu

Ručne kosilice za travu su jeftina i ekološka opcija za male travnjake. One funkcionišu na principu klipova koji pokreću noževe za sečenje, a potrebno je da se pritisne ručka i kreće se napred da bi se travnjak pokosio. Ove kosilice su tihe i lako se održavaju, a takođe i omogućavaju precizno košenje i mogu se koristiti i na neravnom terenu.

Električne kosilice za travu

Električne kosilice za travu su još jedna opcija za male travnjake. One su tiše od benzinskih kosilica i ne ispuštaju gasove. Električne kosilice su lake za rukovanje i ne zahtevaju mnogo održavanja, a takođe i obezbeđuju precizno košenje. Međutim, potrebno je da imate pristup strujištu ili produžnom kablu.

Benzinske kosilice za travu

Benzinske kosilice su najmoćnija opcija i pogodne su za travnjake srednje veličine. Ove kosilice mogu da se koriste na neravnom terenu i u uslovima kada električna energija nije dostupna. Međutim, benzinske kosilice su glasnije i zagađuju životnu sredinu, a takođe i zahtevaju više održavanja.

U zavisnosti od vaših potreba i budžeta, bilo koja od ovih opcija bi mogla da bude dobra za male travnjake. Važno je da pažljivo razmotrite svaku opciju pre nego što donesete odluku o kupovini.

Saveti za održavanje i čuvanje vašeg baštenskog alata

Održavanje i čuvanje vašeg baštenskog alata može produžiti njegov vek trajanja i osigurati da vaši baštenski projekti budu bez problema. Evo nekoliko saveta za održavanje i čuvanje vašeg baštenskog alata:

Redovno čistite svoj baštenski alat - nakon svake upotrebe očistite svoj baštenski alat od ostataka zemlje, trave i lišća. Ako ostavite ostatke na alatu, mogu se nakupiti i oštetiti alat.

Održavajte oštricu alata - alati poput makaza i testerica treba redovno naoštriti kako bi se osigurala efikasna upotreba. Ako niste sigurni kako to učiniti, potražite pomoć profesionalca.

Nauljite alat - redovito podmazujte pokretne delove alata kako biste sprečili habanje i trenje. Koristite ulje preporučeno od proizvođača.

Čuvajte alate na suvom mestu - nakon upotrebe osušite svoje alate i čuvajte ih na suvom mestu, na primer u garaži ili baštenskoj kućici. Ako se ostave na vlažnom mestu, mogu se korodirati i oštetiti.

Zaštitite drške - ako vaš baštenski alat ima drške od drveta, zaštitite ih uljem za drvo kako bi ostale zaštićene od vlage i sprečili pucanje i ljuštenje.

Redovno pregledajte alat - pregledajte svoj alat nakon svake upotrebe kako biste otkrili oštećenja ili propuste. Ako primetite nešto sumnjivo, popravite to pre nego što sledeći put koristite alat.

Kupujte kvalitetne alate - kvalitetni baštenski alati obično traju duže i manje su skloni oštećenjima. Potražite alate sa garancijom proizvođača ili preporučene od strane stručnjaka.

Održavanje i čuvanje vašeg baštenskog alata ne samo da može pomoći u produženju veka trajanja vaših alata, već i poboljšati performanse i efikasnost vaših baštenskih projekata. Redovitim održavanjem, čuvanjem i pregledom svojih alata, možete uživati u dugom i uspešnom veku korišćenja vaših baštenskih alata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike