Ovaj predmet u kući je prepun prašine, a garantovano se nikada ne setite da ga očistite!

01.03.2023

09:39

0

Autor: Z.A.S.

Retko ko uživa u čišćenju kuće, ali kad već moramo to da radimo, treba da uradimo kako treba

Ovaj predmet u kući je prepun prašine, a garantovano se nikada ne setite da ga očistite!
Kuhinja - Copyright Freepik

Retko ko zaista uživa u čišćenju kuće, a svako ima posao koji najmanje voli. Za nekoga je najnapornije čišćenje kupatila, drugi ne vole da ribaju po kuhinji, dok se neki naježe i na samu pomisao da treba da prebrišu prašinu.

Ipak, koliko god ne voleli kućne poslove, činjenica je da moramo da ih obavljamo, jer ko bi želeo da živi u neurednom i prljavom prostoru?

Međutim, ma koliko bili detaljni, apsolutno smo sigurni da jednu stvar uvek zaboravite da prebrišete. Štaviše, verovatno se ni ne setite da bi to trebalo da uradite.

Freepik
 

Kada ste poslednji put skinuli sijalice sa lustera ili lampi i obrisali sa njih prašinu? Možda vam ne deluje da bi to trebalo da radite, ali ovi predmeti su prepuni prašine i masnoće, a to nikako nije dobro za vaše i zdravlje ukućana.

Naravno, ne prljaju se sve sijalice na isti način i istim intenzitetom, jer, recimo, sijalice koje se nalaze na otvorenom i koje su izložene lošem vremenu, zaprljaće se mnogo pre ostalih. Sa druge strane, sijalice koje su u kuhinji, neprestano su izložene isparenjima koja su prepuna masti, što će, logično, dovesti do toga da se brže zaprlja od one koja, recimo, stoji u dnevnoj sobi.

Freepik
 

Kako se pravilno čiste sijalice?

Ova metoda vas neće koštati maltene ništa, jer sve što vam je potrebno jeste stolica, uz pomoć koje ćete dohvatiti luster (ukoliko je sijalica postavljena visoko), malo vode i krpa od mikrofibera.

Sijalicu izvadite iz kućišta, bez obzira na to da li je u pitanju luster ili zidna svetiljka, jer tako ćete mnogo lakše očistiti celu površinu. Držite je za navojno postolje, da je otiscima prstiju ne biste dodatno zaprljali i nastavite čišćenje suvom krpom od mikrofibera. Na ovaj način ćete ukloniti površinski sloj prašine.

U slučaju da je sijalica nakon prvog čišćenja još uvek prljava ili masna, nežno je istrljajte vlažnom krpom, praveći lagane pokrete, a zatim je osušite drugom, čistom i suvom krpom.

Freepik
 

I, na kraju, pre nego što je vratite nazad u kućište i ponovo uključite struju, proverite da li je sijalica u potpunosti suva.

Ukoliko imate problem da odvrnete sijalicu koju treba da očistite, približite joj se što je više moguće i za to koristite čvrstu stolicu ili merdevine.

Postupite na isti način, koristeći dugu ručku na čiji vrh ćete pričvrstiti krpu od mikrofibera, uz pomoć elastične trake ili vrpce.

Freepik
 

Koliko često treba čistiti sijalice?

Sve zavisi od toga koliko je sijalica izložena prljavštini, bez obzira na to da li se radi o običnoj prašili ili pari iz kuhinje i kupatila.

Preporuka je da jednom mesečno, a najviše na svaka dva meseca očistite sve sijalice u svom domu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike