Sirćetom možete da očistite maltene sve, osim ovih šest stvari: U ovim situacijama i na ovim površinama ga obavezno izbegavajte!

19.02.2023

11:22

0

Autor: Z.A.S.

Alkoholno sirće je puno kiseline i može trajno da ošteti ili uništi određene površine

Sirćetom možete da očistite maltene sve, osim ovih šest stvari: U ovim situacijama i na ovim površinama ga obavezno izbegavajte!
Žena čisti - Copyright Pexels

Svi znamo da, osim za salate, alkoholno sirće može da se koristi i kao sredstvo za čišćenje, ali i uklanjanje raznih vrsta mrlja. Pored toga, alkoholnim sirćetom ćete uspešno otkloniti i masnoće, ali njime možete da čistite i razne površine.

Međutim, alkoholno sirće nije uvek dobro koristiti, jer je ono, za razliku od kupovnih sredstava, kiselo, pa samim tim može da ošteti ili uništi određene materijale i površine.

Za ove stvari ga nikada nemojte koristiti:

Pixabay
 

1. Mrlje od jaja

Ovo verovatno niste očekivali da pročitate, ali alkoholnim sirćetom nikako ne bi trebalo da tretirate mrlje od jaja. A zbog čega? Kiselina iz sirćeta može da pokrene proces koagulacije jaja: prelazak iz tečne u čvrstu stvar, a to će vam poprilično otežati posao.

Umesto da na isflekanu površinu nanesete sirće, nožem ili kašikom uklonite krute ostatke jaja. Sipajte dve kašike deterdženta za pranje sudova u dve šolje tople vode, a zatik belom krpicom, ili mekanom stranom sunđera prebrišite sluzavi trag od jaja (nežno tapkajte, sve dok mrlja ne nestane).

Profimedia
 

2. Čvrsti drveni podovi

Iako neki umisle da sirće ne bi trebalo da ostavi trag na drvetu, mnogi kažu da razređeno sirće ne bi smelo da se koristi za čišćenje drvenih podova jer kiselina može da nagrize završnu obradu. Zato pod bolje prebrišite vlažnom (ne mokrom) krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

3. Pegla

Možda ćete doći u iskušenje da sa sirćetom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, ali za njeno čišćenje bolje sledite uputstva proizvođača.

Profimedia
 

4. Kamene i keramičke pločice

Sirće i limun mogu da oštete sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbegavati, a umesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namenjen čišćenju takvih materijala.

5. Tvrdokorne mrlje

Samo sirće verovatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput fleka od mastila, trave ili vina. Možda će vam biti potrebno nešto više od sirćetnog rastvora za čišćenje.

Za njih pre pranja površine upotrebite neko od kupovnih sredstava kojima se tretiraju takve mrlje.

Unsplash
 

6. Mermer i granit

Kao i kod drveta, sirće može da nagrize i uništi mramor i granit, a može čak i da skine boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina bolje koristite blagi deterdžent za sudove razređen u toploj vodi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike