"Badnjak vam dolazi u kuću": Starinski običaji koje morate da ispoštujete na Badnje veče, pre nego što posedate za trpezu

05.01.2023

10:53

0

Autor: Z.A.S.

Uradite ovo i cele godine će vas pratiti sreća i blagostanje

"Badnjak vam dolazi u kuću": Starinski običaji koje morate da ispoštujete na Badnje veče, pre nego što posedate za trpezu
Badnje veče - Copyright Profimedia

Badnje veče je praznik koji sa sobom donosi jedan od najlepših običaja, a to je unošenje badnjaka u kuću. Ipak, nije svejedno u koje vreme će domaćin ovo uraditi, a važno je i da ispoštuje i sve ostale običaje koji se za unošenje badnjaka vezuju.

Ukoliko želi blagostanje u svom domu, svaki domaćin badnjak i slamu treba da unese u kuću pred večeru.

Badnjak domaćin unosi tako što pokuca na vrata, a kada ukućani pitaju "Ko je?", on odgovara: "Badnjak vam dolazi u kuću".

Nakon toga, domaćica otvara vrata i obraćajući se badnjaku govori: "Dobro veče, badnjače". Domaćin unosi badnjak u kuću, stupajući desnom nogom preko praga, a ukućane pozdravlja rečima: "Srećno vam Badnje veče". Ukućani otpozdravljaju sa: "Bog ti dobro dao i sreće imao". Za to vreme, domaćica sipa žito iz sita po domaćinu.

Domaćin, noseći badnjak, obilazi kuću, sve vreme kvocajući kao kvočka, dok domaćica i deca idu za njim pijučući kao pilići.

Običaj nalaže da domaćin obiđe sve uglove doma i da u svaki ugao baci po jedan orah, što se smatra žrtvom precima. Ostatak oraha i lešnici ostavljaju se i u slami ispod stola, a najčešće se jedu sa medom. Orahe koji su u uglovima niko ne treba da uzima.

Nakon unošenja badnjaka, unosi se i slama, a to rade domaćin ili domaćica i raznose je po celoj kući. Na mestu gde će biti postavljena večera, treba da bude najviše slame.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Slično kao i sa nošenjem badnjaka, tako i onaj ko nosi slamu treba da kvoca, a ostali da pijuču. Preko slame je potrebno postaviti stolnjak, jer se večera služi i jede na podu. Stolice iznesite iz kuće i sedite na slami.

Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Kada je badnjak stavljen na ognjište, prema njemu se moralo ponašati kao prema živom biću: kitili su ga zelenim granama, ljubili, ali i prelivali vinom, posipali žitom...

Deca "džaraju" vatru, odnosno, grančicama raspaljuju i čačkaju vatru izazivajući pregršt varnica i iskri govoreći: "Koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica...", nabrajajući svu stoku i žive čije se blagostanje priželjkuje.

Profimedia
 

Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori: "Dobro veče, čestiti vi i Badnje veče", a ukućani odgovaraju: "Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica".

Posle završetka ovoga, domaćin okadi ceo dom i večeru, zapali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike