Recept dana: Čoko baklava je posna i toliko dobra da ćete je spremati i kad se ne posti
Ovaj slatkiš može opušteno da se služi i za Badnji dan i za Božić
Badnje veče jedno je od najlepših večeri u godini, za svaku pravoslavnu porodicu. Tada svi na okupu, oko posne trpeze, dočekujemo najradosniji hrišćanski praznik, Božić.
U mnogim kućama trpeza za Badnji dan obično je ista tokom svake godine jer je već postala deo tradicije. Ipak, poslastica koja se te večeri nađe na stolu mogla bi s vremena na vreme da bude inovativna.
Zato treba da isprobate recept za ukusne čoko baklave, možda će već nakon prvog zalogaja postati deo tradicionalne posne trpeze u vašem domu.
Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 12 kora za baklavu
Za sirup
- 700 ml vode
- 600 g šećera
Za premazivanje kora
- mešavina vode i ulja
Priprema:
1. Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gust sirup, kojim ćete kada se ohladi preliti baklave.
2. Umešajte sve sastojke za filovanje baklave i sjedinite fil.
3. Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate.
4. Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecite baklavu na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se baklava ohladi i upije sirup.
5. Poslastica koju ćete obožavati, može se praviti i u mrsnoj verziji, pa se poslužiti na Božić.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari