Sutra je Nikoljdan, a ukoliko ga slavite, ne smete nikako da radite sledeće: Ovo su običaji koje vernici treba da poštuju uoči sveca

18.12.2022

16:45

0

Autor: 24sedam

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju krsnu slavu posvećenu Svetom Nikoli, najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i domorodaca

Sutra je Nikoljdan, a ukoliko ga slavite, ne smete nikako da radite sledeće: Ovo su običaji koje vernici treba da poštuju uoči sveca
Danas slavimo Svetog Nikolu - Copyright Profimedia

Pravoslavni vernici sutra slave Svetog Nikolu - Nikoljdan. Slava za koju se u narodu kaže da je "polovina vernika slavi, a polovina odlazi na slavu".

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju krsnu slavu posvećenu Svetom Nikoli, najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i domorodaca, koja se smatra i najmnogobrojnijom slavom u Srba. Postoje mnogi običaji koji su podrazumevani na dan slave, međutim srpski vernici takođe poštuju i određene dan uoči slave. Po pravilu, domaćini bi dan pre Svetog Nikole trebalo da pripreme slavsku trpezu i to je sve od kućnih poslova koje bi trebalo da obavljaju. Sve ostalo treba da sačeka 21. decembar, odnosno ni dan nakon slave ne smeli ništa značajno da rade što se kućne radinosti tiče.

Na dan slave porodica koja slavi sveca treba da se okupi uz sveću, slavski kolač i Oče naš, a za pomenutog Svetog Nikolu značajno je i da se mu se mnoge nerotkinje mole za potomstvo.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Za pomenutog sveca veruje se i da je zaštinik putnika i siromašnih. Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,"vodena slava", a veruje se da na sutrašnji dan trebalo odložiti sva planirana putovanja.

Kako je životni ideal Svetog Nikole bilo pomaganje siromašnima i deci, običaj da se i na ovaj dan pomaže mlađim naraštajima, ali i onima koji nemaju koliko je ko u mogućnosti, jer je on voleo decu i revnosno brinuo o njima. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

Još jedno od pravila koje nalaže verovanje i tradicija jeste da, ukoliko otac deli slavu sinovima, jeste da jedan uzme letnjeg, a drugi zimskog Svetog Nikolu kao dan obeležavanja svog sveca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike