Na njih ne obraćamo toliko pažnju, a neredovnim pranjem kapa, šalova i rukavica pravimo veliku grešku

24.11.2022

08:54

0

Autor: Z.A.S.

Doktorka objašnjava zašto bi to trebalo da radimo prilično često

Na njih ne obraćamo toliko pažnju, a neredovnim pranjem kapa, šalova i rukavica pravimo veliku grešku
Devojka nosi kapu, šal i rukavice - Copyright Freepik

Sve hladniji dani su pred nama, a verujemo da ćete, ako već i niste, kape, šalove i rukavice, uskoro početi da nosite. To znači da će vas svakodnevno štititi od hladnoće i da će biti prva linija odbrane od iste.

Međutim, ono o čemu retko ko razmišlja jeste koliko često ih je potrebno prati. Zapravo, retko ko ih često i pere, a to je zapravo velika greška.

- Zimske odevni dodatke za hladno vreme potrebno je prati tri do pet puta u sezoni. Predmete poput rukavica koje često dolaze u kontakt sa, na primer, dugmadima lifta, vratima, kvakama na vratima i slično treba prati jednom nedeljno - savetuje doktorka Džamila Jusuf.

Pixabay
 

 

Njen savet je da, ukoliko su vaše rukavice napravljene od materijala koji se ne pere, obavezno imate nekoliko pari i da ih, tokom nedelje, menjate. Na taj način ćete virusima dati vremena da se rasprše.

Doktorka Jusuf isto tvrdi i za šal i maramu, jer se nose oko vrata, pa se često dešava da kada se nalazite u, recimo, gradskom prevozu, ili negde drugde gde ne možete da napravite dovoljno veliku razdaljinu, drugi ljudi u njih dišu.

Freepik
 

Osim odevnih predmeta koji zahtevaju hemijsko čišćenje, pranje u najtoplijoj vodi koju preporučuje proizvođač, sa deterdžentom i izbeljivačem (na tkaninama bezbednim za izbeljivanje), ubiće svaki virus.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike