Dizajneri savetuju kako da izbegnete najčešće greške pri uređenju enterijera svoga doma

24.10.2022

14:07

0

Autor: Z. A.

Put do zatrpanog i ne baš prijatnog prostora popločan je najlepšim željama i najboljim namerama

Dizajneri savetuju kako da izbegnete najčešće greške pri uređenju enterijera svoga doma
pexels-max-vakhtbovych-6969824 - Copyright Pexels

Ako preuređujete stan ili ga tek uređujete, dobro će vam doći ovi saveti i uputstva šta treba da izbegavate kako bi vaš životni prostor bio veći, svetiji, organizovaniji, moderniji, prijatniji i lepši. A vi u njemu srećniji.

Iako sada na raznim platformama možete da pronađete instrukcije kako da kreirate luku po svojim prohtevima, ponekad je baš previše informacija put da napravite ne baš prijatan prostor za život. I zato postojer stručnjaci.

Dizajneri enterijera primetili su da ljudi prave određene greške zbog kojih im – prostor izgleda manje i bezlično. Na prvom mestu,  važno je prostor dobro organizovati prema mogućnostima i stilu života, tako ćete izbeđi neravnoteže i nelagodu.

Evo na šta treba da obratite pažnju:

Ravnoteža i razmera

Ne zaboravite da zadržite odgovarajuću razmeru komada nameštaja jer ne želite da pojedinačni predmeti doiniraju prostorom. Uverite se da su vaši delovi pođednako raspoređeni po celoj prostoriji.
Najčešće primećujemo da nameštaj nije pravilne veličine, kao što je noćni ormarić ili tepih koji nije prikladan za veličinu sobe i kreveta.

Pexels
 

Slike i fotografije nisu u visini očiju

Znatno je prijatnije kad je sve baš u nivou očiju. Izuzetak može da bude samo ako je ceo zid do plafona pun ramova.

Sav nameštaj je namešten uz zidove

Ili, što je ređe, kad se sav nameštaj se odmakne od zidova. U prvom slučaju stvara se prestrog efekat, u drugom osećaj „nećemo dugo ostati ovde“. Fotelja ili kauč koji slobodno stoje u sredini sobe pomoći će vam da radikalno promenite situaciju i učinite životni prostor prijatnijim.

Premalo boja

Jednobojni zidovi i enterijeri u sivoj, beloj ili boji breskve izgledaju uredno, ali vrlo hotelski i sterilno. Imajte nekoliko detalja u boji. Ukoliko to nije kauč ili neki veći komad, možete uneti boje u sobu detaljima poput lampi, sitnica ili samo jedna fotelja da bude u drugoj boji.

Pinterest
 

Loše kombinacije boja

Korišćenje neutralnih boja pomaže u stvaranju tog osećaja opuštenosti.

- Sve treba da se dopunjuje, a ne da se savršeno podudara. Držite se jedne teme ili boje u celom prostoru. Ako je na tepihu plavo, pronađite plavi jastuk za krevet - ističe Malek Barni.

Previše jastuka na sofi

Pravilo je jednostavno. Ako vaši gosti moraju da pomere barem jedan jastuk da bi seli, imate previše jastučića.

Instagram: interiordesignideas
 

Previše simetrije

Da li je zaista potrebno da ova dva noćna ormarića budu ista? Ili da sve stolice budu iz istog seta? Unesite malo raznolikosti u svoj dom. Neka, na primer, noćni ormarići budu različitih boja ili oblika. Igrajte se.

TV kao centar sobe

Prečesto, prilikom postavljanja nameštaja, vlasnici celu sobu podređuju središnjem oltaru baš kao nedkad ognjištu - TV-u. To ubija svu domaću atmosferu jer će vaša dnevna soba više izgledati kao bioskop. Pomerite TV od sredine zida u stranu. Ugradite ga na zid tako da ne upada u oči i odmah ćete primetiti koliko je soba prijatnija.

Profimedia
 

Zaboravili ste na rasvetu

Niko nikada neće reći: „Tako je prijatno ispod tvog lustera.“ Podne lampe, svećnjaci i stone lampe stvaraju udobnost. Bolje se opredeliti za osvetljenje koje ima tople tonove, ali i da nije ono koje dolazi iz svetiljke koja je na plafonu.

Korišćenje dosadne posteljine

Dizajneri često skreću pažnju na posteljinu. - Često uđemo u sobe, a na krevetu je hiljadu različitih jastuka sa slojevima posteljine - kaže jedan dizajner. Savet je da se držite jastuka i pokrivača u najviše dve boje.

Pixabay
 

Višenamenske sobe

Stručnjaci nisu ljubitelji elektronike, opreme za vežbanje, čak ni televizora u spavaćoj sobi. Sve što stimuliše um tokom dana ne bi trebalo da bude na vašem mestu opuštanja noću.

- Spavaća soba je mesto za odmor i opuštanje. Iako znam da je teško odložiti elektronske uređaje pre spavanja, više volim da nemam TV u spavaćoj sobi – kaže dizajner Džon Meklejn za The Spruce.

 

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike