Da li više volite da se kupate ili da se tuširate? Znate li kad trošite više vode? Sledi iznenađenje

19.10.2022

07:55

0

Autor: Z. A.

Nešto je više relaks, a nešto je više eko

Da li više volite da se kupate ili da se tuširate? Znate li kad trošite više vode? Sledi iznenađenje
Copyright Pexels

Nema ničeg lepšeg i zdravijeg od toga da nakon stresnog dana legnete u kadu i uživate u dugoj toploj kupki, a neki će pritom biti uvereni da štedite vodu jer ona ne teče sve vreme kao  kad se tuširate.

Međutim, to prosto nije tačno.
Punjenje kade povećaće vam račun za vodu znatno više nego tuširanja.
Kupke zaista jesu dobre za oslobađanje od stresa ili za lečenje nekih hroničnih bolova, ali razmislite o njima ako želite da uštedite nešto novca svakog meseca.

Tuševi su dizajnirani da štede vodu i to je odlično za okolinu kao i za vaš novčanik. Prosečna količina vode koju kada može da primi je oko 300 litara, ali taj broj može varirati. Samo da biste napunili kadu do pola, verovatno ćete potrošiti oko 150 litara vode.

Unsplash
 

Tuš s najobičnijom glavom i standardnim pritiskom vode troši nešto manje od 10 litara vode u minutu. Ljudi u proseku provedu oko 10 minuta pod tušem i potroše manje od 100 litara vode.

Šta se događa ako se tuširate dva ili više puta dnevno?

Ako se tuširate 10 minuta svakog dana godinu dana, potrošili biste oko 34.500 litara vode, ali ako se kupate u kadi do pola napunjenoj vodom svakoga dana godinu dana, potrošili biste oko 55.260 litara vode.

Pexels
 

Isto treba naglasiti da je tuširanje ekološki prihvatljivije od kupanja i ekonomičnije pa neki grubi proračun – kaže da biste mogli da uštedite tri puta više na godišnjem nivou ako se samo tuširate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike