Sigurno ne znate da je ovo najprljaviji deo svačijeg tela i da mu treba posvetiti pažnju svakog dana

27.01.2022

05:39

0

I verovatno nijeono na šta ste prvo pomislili

Sigurno ne znate da je ovo najprljaviji deo svačijeg tela i da mu treba posvetiti pažnju svakog dana
Copyright Pexels/ Elly Fairytale

Redovno kupanje sastavni je deo osnovne higijene, ali čak i oni koji to rade više puta nego što treba ponekad nisu imuni na bakterije. Jedan deo tela važi za najprljaviji, naročito zbog toga što mu posvećujemo veoma malo pažnje.

Deo tela koji često umemo da zanemarimo je pupak, a to je velika greška, jer obično tuširanje za njega nije dovoljno.

Istraživanja pokazuju kako se u prosečnom pupku (i njegovim naborima) može nakupiti preko 60 različitih vrsta bakterija.

Pixabay
 

- U njemu se mogu stvoriti naslage znoja, mrtvih ćelija kože, ulja, ostataka tkanine, bakterija... I sve to se pretvara u pupčani "kamenac", ili tzv. omfalitis - objasnio je doktor Karan Rajan.

Pupčani "kamenac" može biti različitih boja, a najčešće je crne ili svetlosmeđe.

Prljavština koja se stvori u pupku može izazvati infekcije popraćene čak i jakim bolom i crvenilom, iritacijama, svrabom i neugodnim mirisom.

Bez obzira na to kakvog oblika on bio, s udubljenjem ka unutra ili ne, pupak bi trebalo čistiti pri svakom kupanju. To područje lagano prelazite prstima i vodom, pazeći da se ne povredite, jer rane na pupku prilično teško zarastaju.

Takođe, jednom nedeljno ga možete očistiti nežnom tkaninom ili štapićem za uši koji ste prethodno potopili u vodu i sapun.

Ukoliko ste primetili da je pupak zahvatila infekcija, ne ustručavajte se da potražite pomoć dermatologa ili doktora opšte prakse.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Klix

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike