Ovaj komad odeće nikako ne bi trebalo da perete zajedno sa gaćicama: Mašina bi mogla da se pokvari, a pravite i veliki zdravstveni rizik

21.04.2022

15:20

0

Takođe, morate da pazite na kojoj temperaturi perete veš, jer se bakterije i gljivice uništavaju samo na izuzetno visokim temperaturama

Ovaj komad odeće nikako ne bi trebalo da perete zajedno sa gaćicama: Mašina bi mogla da se pokvari, a pravite i veliki zdravstveni rizik
Pranje veša - Copyright Profimedia

Kako perete veš? Da li odvajate šareni od belog i beli od crnog veša, ili napunite mašinu svim mogućim bojama i uključite je na 30 stepeni?

Odmah ćemo vam reći da niti treba da perete sve zajedno, niti se sve pere na tako niskoj temperaturi. Više je razloga za to.

Primera radi, mnogi imaju običaj da veš, majice i potkošulje peru zajedno sa čarapama. Stručnjaci kažu da time pravimo veliku grešku.

Nekada ranije, ovi odevni predmeti su se prali ručno i odvojeno, u zasebnim posudama. Za to je postojao i više nego dobar razlog.

Sitni komadi, kao što su čarape ili minijaturne gaćice bi, ukoliko nemate noviju mašinu za pranje veša, mogle da se zaglave u bubnju. I osim što ćete uništiti omiljeni deo odeće, mogli biste i potencijalno da pokvarite mašinu.

Pexels
 

Ovo, naravno, nije ono što je u celoj priči zabrinjavajuće. Stručnjaci upozoravaju na moguće zdravstvene probleme. Naime, istovremeno pranje brushaltera, gaćica i potkošulja zajedno sa čarapama, u kojima najčešće provedemo ceo dan, nikako nije poželjno iz higijenskih razloga. Prema rečima stručnjaka, na ovaj način se povećava rizik od širenja bakterija i drugih patogena.

Pexels
 

Kako bi virusi i mikrobi bili uništeni u potpunosti, neophodno je da temperatura vode bude najmanje 60 stepeni, dok se, recimo, gljivice uništavaju tek ako je temperatura vode (sa deterdžentom) preko 80 stepeni, i to nakon 20 minuta.

Dakle, osim što veš i čarape nikako ne bi trebalo da perete zajedno, ne bi trebalo da ih perete ni na niskoj temperaturi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike