
Trik za savršen pirinač: Dodajte samo jedan sastojak i zaboravite na lepljenje
Mala stvar pravi veliku razliku

Pirinač je jedno od najpopularnijih i najčešće korišćenih priloga u kuhinjama širom sveta. Bez obzira da li ga pripremate uz piletinu, ribu, povrće ili ga koristite kao osnovu za egzotična jela, svi se slažu u jednom, pirinač mora biti rastresit, nežan i vazdušast.
Međutim, u praksi to često nije tako. Umesto savršeno skuvanih zrna, mnogi na tanjiru dobiju slepljenu, lepljivu masu koja više podseća na kašu nego na prilog.Maslinovo ulje sprečava da se to dogodi.
Tajna uspešnog kuvanja pirinča
Većina ljudi pirinač priprema tako što ga prosto ubaci u ključalu vodu, poklopi i sačeka da upije svu tečnost. Iako naizgled deluje jednostavno, tokom kuvanja dolazi do oslobađanja skroba iz zrna, koji zatim pravi lepljivi sloj na površini i čini da se zrna slepe.
Pixabay
Maslinovo ulje, kada se doda u vodu na samom početku kuvanja, sprečava ovaj neželjeni efekat. Ulje formira tanki zaštitni sloj oko svakog zrna i tako smanjuje oslobađanje skroba u vodu. Rezultat je pirinač u kojem su zrna savršeno razdvojena, nežna i sjajna.
Jelo za svaku priliku
Najlepši deo ovog trika je njegova univerzalnost. Beli pirinač pripremljen na ovaj način biće savršen za svaku priliku — bilo da pravite rižoto, uz pečenje, za sushije, kao prilog uz azijska jela ili za jednostavnu salatu sa povrćem.
Važno je napomenuti da ova metoda najbolje deluje kod kuvanja belog pirinča. Kod integralnog (smeđeg) pirinča efekat nije tako izražen. Ova vrsta pirinča ima prirodno čvršću teksturu, manje skroba na površini i znatno duže vreme kuvanja, pa dodatak ulja ne pravi toliku razliku u rastresitosti. Ipak, i kod njega maslinovo ulje može doprineti lepšem vizuelnom efektu i blago poboljšanom ukusu.

Sitnica koja menja ceo obrok
Ponekad su upravo sitnice te koje naprave ogromnu razliku u krajnjem rezultatu. Ovo jednostavno kulinarsko pravilo pokazuje da ne morate da budete vrhunski kuvar da biste pripremili savršen pirinač kod kuće. Sa samo jednom kašikom maslinovog ulja, dobijate jelo koje ne samo da izgleda primamljivo, već i upija ukuse svih drugih sastojaka sa kojima ga služite.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari